Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nolato

Han är Sveriges bästa ekonomichef för börsbolag

Per-Ola Holmström på Nolato är Sveriges bästa ekonomichef. På tisdagskvällen fick han ta emot utmärkelsen ”Årets CFO” som utses av Financial Hearings bland landets börsnoterade företag.

Per-Ola HolmströmBild: Privat
Efter en nomineringsprocess har en jury utsett Per-Ola Holmström till ””Årets CFO”.
Hur blir man Sveriges bästa ekonomichef?
– En komponent är erfarenhet som man skaffar sig genom åren. Jag kom till Nolato 1995 och var innan dess revisor på det som hette Ernst & Young, i Göteborg och i Frankfurt. När Nolato rapporterar sitt andra kvartal nu snart är det den 93:e kvartalsrapporten jag är med i för Nolato. Det är lång tid på ett börsbolag. Sen bygger det säkert också på att man jobbar på ett bolag där man kan skaffa sig utveckling. När jag började var vi ett litet bolag med i princip bara svensk verksamhet, nu håller vi 10-11 gånger omsättningstakten jämfört med då.
Hur är du som ekonomichef?
– Mer generalist än specialist. På ett mindre börsbolag får man jobba med många olika frågor och det gör att man berör legala frågor, IT, HR och skattefrågor givetvis. Jag är också djupt inovlverad i strategifrågor eftersom vi har haft en liten stabs om fem personen på huvudkontoret.
Gör du något annorlunda än andra?
–Vi har en lite speciell kultur inom Nolato, på ett par olika sätt jobbar vi väldigt decentraliserat. Man blir speaking partner med många som kör sin grej och jobbar på sätt mycket med själva affären, bland annat i nära samarbete med våra dotterbolag, Det passar mig väldigt bra.
Hur mycket tävlingsmänniska är du?
– Det finns rätt mycket tävlingsinstinkt i mig. Det märks mest via företaget, på något sätt är det ju hur väl vi lyckas där som är måttstocken. Det märks kanske också som svordomar på golfbanan och lite i sällskapsspel.
Vad betyder utmärkelsen?
– Det är ju ett pris som kanske inte har samma exakthet som om man hoppar höjd, det är ju svårt att jämföra personer inom detta område. Men jag tycker att det är hemskt kul att efter så lång tid uppmärksammas och att någon fått upp ögonen att allt det slit man gör.
Hur har du firat?
– Det blev finmiddag och ett glas champagne med familjen. Det var inte det sämsta. Prisutdelningen skedde i Båstad där Financial hearings håller kapitalmarknadsdagar för byggbolag nu innan tennisen drar igång.
Läs mer: E-cigaretter ger kraftig vinstökning för skånsk industrikoncern
Läs mer: Skånsk industrikoncern expanderar och nyanställer: bygger ut produktion inom medicinteknik
Fakta

Nolato

Verksamhet: Tillverkar plastkomponenter till kunder inom bland annat medicinteknik, mobiltelefoni och fordonsindustrin. Har även detaljtillverkning inom så kallade vaporiser heating products (VHP), eller e-cigaretter.

Säte: Båstad, med huvudkontor i Torekov.

Sysselsätter: runt 7250 personer (2017).

Omsättning 2017: 6 720 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto: 731 miljoner kronor.

Gå till toppen