Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kosmos har återfått sina färger

1970-talets sätt att resa från mikrokosmos till makrokosmos uppfyller inte dagens säkerhetskrav. Men snart får barnen på Hubertusgården åka rutschkana igen.

Hålet är atomens kärna. Ingrid Wedberg och Emil Nilsson är nöjda med resultatet av renoveringen, men rutschkanan i hålet saknas. Konstverket "Från mikrokosmos till makrokosmos" är skapat av Jörgen Fogelquist 1975.Bild: Sandra Henningsson
De två pojkarna som sitter vid den då sex år gamla Hubertusgården i Nöbbelöv är sedan länge vuxna. Fotot i broschyren ”Konstnämnden redovisar” från 1981 är svartvitt, men verkligheten gick i färg redan då.
Fast i vilka färger? Det har konservatorerna fått lägga en hel del arbete på när de renoverat världsalltet. Eller makrokosmos, som det också heter.
Jörgen Fogelquists lekskulptur "Från mikrokosmos till makrokosmos", som avtäcktes 1975, består av två runda betongskivor som har ställts på sin kant. Den ena skivan visar elektronernas banor runt atomkärnan, ett tomt hål.
Atomen är svartvit, men på den andra skivan framträder världsalltets galaxer sedan ett par veckor åter i klara färger. För att få fram dem har konservatorn Ingrid Wedberg fått gräva fram gamla skisser på hur konstverket en gång var tänkt att se ut.
– Innan renoveringen inleddes var färgerna som en grå massa. Skulpturen var helt förstörd, men nu är den rengjord. Vi fick i uppdrag att undersöka färgskiktet och hur det kan ha sett ut. Vi har använt Jörgen Fogelquists skisser från Skissernas museum.
Makrokosmos har fått tillbaka sina färger. Emil Nilsson, kurator Konsthallen och Ingrid Wedberg, konservator, framför det renoverade konstverket av Jörgen Fogelquist.Bild: Sandra Henningsson
Ingrid Wedberg har återställt skulpturen i samarbete med konservatorn Hanna Eriksson och stenskulptören Marc Rizell. När de hade rast kunde de ibland turas om att ligga på rygg i underkanten av hålet som markerar atomkärnan.
En viktig del saknas: rutschkanan från atomkärnan till sandlådan vid stjärnmolnen. Säkerhetsföreskrifterna för den här typen av rymdresor har skärpts sedan 1970-talet.
– Det finns nya regler för saker som barn ska klättra i och hur räcken ska sitta. Det finns mycket mer bestämmelser i dag än det fanns 1975 när skulpturen avtäcktes, säger Emil Nilsson, kurator och konstpedagog på Lunds konsthall.
Konsthallen har ansvar för den offentliga konsten i Lund och står även bakom renoveringen av konstverk. Arbetet finansieras med pengar som kommunen reserverar för offentlig konst i samband med alla kommunala byggprojekt.
Pengarna räcker även till en ny, barnsäker rutschkana med godkända räcken, lovar Emil Nilsson. Han berättar också att Jörgen Fogelquist, som skapat lekskulpturen på Hubertusgården, även är känd för konstverket i tunneln mellan Stockholms centralstation och T-centralen.
– Det är förmodligen det konstverk som flest svenskar har sett.
Så här såg lekskulpturen "Från mikrokosmos till makrokosmos" ut i skriften ”Konstnämnden redovisar” från 1981.Bild: Lunds konsthall
En annan lekskulptur som nyligen har renoverats är "Tufsen" av Egon Möller-Nielsen, vars första exemplar i Stockholm troligen var den första lekskulpturen i Sverige när den avtäcktes 1949.
– Det är en klassiker. Det ser ut som någon sorts Barbapapa eller ett fossil. Det är många som gillar den, fast det det är inte alla som gör det, säger Emil Nilsson.
Exemplaret i Lunds stadspark avtäcktes 1952 och har sedan dess slitits hårt av många lekande barn. Vatten som har kommit in i sprickorna har spräckt konststenen och armeringsjärn som exponerats har rostat.
– Den har varit rätt nedgången.
Nu har även "Tufsen" grundligt renoverats till en kostnad av ungefär 200 000 kronor. Sprickor och andra skador har reparerats med murbruk i exakt rätt färgnyans och synliga armeringsjärn har rostskyddsbehandlats.
"Tufsen" har fått sitt namn efter Möller-Nielsens dotter som kallades så. Även här ingår en liten rutschkana, dock utan inbyggd rymdresa och med en fallhöjd som bör vara acceptabel även enligt EU:s regelverk.
Tilde Holtze, 3 år, testar lekskulpturen "Tufsen". Hennes pappa Sebastian Holtze lekte själv här när han var i samma ålder.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen