Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kvinna fick felaktigt bidrag – Försäkringskassan kräver tillbaka 700 000 kronor

En 36-årig kvinna berättade aldrig att hon levde tillsammans med barnens far – utan fortsatte ta emot underhållsstöd och bostadsbidrag som ensamstående. Nu kräver Försäkringskassan henne på de 726 000 kronor som felaktigt betalats ut.

En 36-årig kvinna i Lund har sedan 2002 fått underhållsstöd och bostadsbidrag som ensamstående. Sedan dess har hon fått ytterligare tre barn, vilka hon också fått samma typ av bidrag för.
Underhållsstöd är något som barn har rätt till om föräldrarna inte bor tillsammans och har brutit sina familjeband.
Kvinnan och mannen, som är far till hennes barn, har varit folkbokförda på olika adresser. Efter ett anonym anmälan till Försäkringskassan 2016 har det dock uppdagats att de levt som en familj.
I utredningen har det bland annat framkommit att de har ett omfattande ekonomiskt samarbete och att de varit sammanboende sedan 2016. I journaler från Region Skåne framkommer det även att familjebandet aldrig varit brutet och att familjen beskrivs som "hel".
Dessa omständigheter ligger till grund för att Försäkringskassan nu bedömer att det aldrig funnits någon rätt till underhållsstöd – men på grund av preskription återkrävs det endast för tio år bakåt i tiden. Dessutom återkrävs bostadsbidraget för december 2015 - mars 2017, då de varit sammanboende. Totalt handlar det om en summa på 726 767 kronor.
Eftersom kvinnan informerats om sin anmälningsskyldighet om det skulle uppstå ändrade familjeförhållandena kommer Försäkringskassan inte pröva om hon kan befrias från återbetalning av skulden. De menar att hon rimligen borde ha insett att pengarna betalats ut felaktigt.
Gå till toppen