Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmödesigner prisad på Berlins modevecka: ”Känns fantastiskt”

Hennes design har burits av Erykah Badu och hyllats av det amerikanska modemagasinet Vogue. Nu har Malmödesignern Malin Buscks märke Hi On Life dessutom kammat hem Rebelpin Fashion Award på Berlins modemässa och belönas med 5 000 euro i prispengar.

Malin Busck tar emot priset på modeveckan i Berlin.Bild: Berlin Fashion Week Carmenpolitan & Berendje Wilhelmina
– Det känns fantastiskt. Både för äran – men också för prispengarna. Som en liten ”up-and-coming-designer” så är prispengarna en jättehjälp. Jag trodde inte ens att vi skulle komma med i tävlingen, jag satt upp en hel natt och höll på med ansökan. Nu känns det verkligen som att allt jobb var värt det, säger Malin Busck, som precis har landat i kolonistugan i Sibbarp när Dygnet Runt når henne.
Hon är långt ifrån en nykomling på Malmös modescen. Hon har tidigare drivit butikerna Babuscka och Uma Bazaar i Malmö.
2009 öppnade hon och Arvid Greifender butiken Hi On Life på Mitt Möllan, med fokus på vintage och hållbart mode. Men fem år senare lade de ner Hi On Life-butiken – och Malin Busck valde att själv ta varumärket vidare. Hon lanserade sin första egna kollektion 2015.
Läs mer: Voguehyllade Malmödesignern hittar inspiration i Ghana – och Sibbarp
I september förra året uppmärksammade det amerikanska modemagasinet Vogue det Malmö- och Ghanabaserade streetwearmärket.
Nu kan Malin Busck sätta ännu en framgångsfjäder i hatten. Under modeveckan i Berlin kammade nämligen Hi On Life hem Rebelpin Fashion Award.
Några av Hi On Lifes vinnande designer.Bild: Linda Valkeman Carmen Hogg
Rebelpin Fashion Awards är en ny tävling för europeiska designers där vinnaren utses av en internationell jury. I år var temat ”Light in the night”, ett tema som de tävlande skulle tolka genom tre olika outfits.
Malin Busck valde att bygga vidare på några av sina redan befintliga designer – bland annat genom att inkorporera reflexband i dem.
– Jag hade redan sett reflexband på marknaden i Ghana, där jag köper allt mitt material. Är man arbetare i Ghana så köper man själv in reflexband till sin skyddsväst, så finns massor av personer som säljer det. Och jag hade redan en tanke på att använda det i min kollektion, säger hon.
Hon har även utvecklat en storslagen krinolinklänning som ursprungligen är en del av hennes kommande höstkollektion.
– Den är jätteglittrig i första varianten men nu gjorde vi en ännu glittrigare, helt i silverpaljetter, så att den verkligen glittrar som en discokula.
Vad betyder den här vinsten för dig?
– Det är ett erkännande som boostar självförtroendet och ge lite hopp om framtiden. Även om jag får mycket bra feedback så har jag stunder där jag undrar om allt slit är värt det. Vinstpengarna gör det också lättare att våga satsa. Även uppmärksamhetsmässigt så är det ju kul. Alla jag träffar här i Sibbarp som har hört om vinsten är jätteglada.
Läs mer: Malmödesigner hyllas av amerikanska Vogue
Parallellt med arbetet med kommande kollektioner har Malin Busck även projekt på gång i Malmö. Under Malmöfestivalen kommer hon att projektleda ett pop-up-showroom med utställningar, workshops och presentationer av lokala designers och kreatörer.
När voguebalen ”The Future is…”, en färgsprakande danstävling, återvänder till Malmö under festivalen kommer Hi On Life att låna ut delar av sina kollektioner till de tävlande.
Håll koll på Malmös modescen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen