Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Miljön blir inte bättre av att alla Lundabor blir fattigare

"Tillväxt är positivt och leder till teknikutveckling", menar fem Lundaliberaler i sitt debattinlägg.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Liberalerna har den bästa miljöpolitiken av allianspartierna, det anser Naturskyddsföreningen (SNF) i en seriös undersökning.
Det är mycket glädjande för oss liberaler, men kanske inte så överraskande. Vi har ofta uppskattats av SNF för vår omsorg om vårt lands natur. Redan 1967, 14 år innan Miljöpartiet bildades, introducerade Liberalerna principen att förorenaren betalar, en skatteväxling som vi menar även bör bli internationellt vedertagen.
Nu pekar SNF på våra krav på bättre skydd för marina miljöer och på bevaringsvärd skog för att ta några exempel.
Liberalerna är ensamma om att så starkt betona EU:s betydelse i miljö- och klimatpolitiken. Sveriges utsläpp av växthusgaser är små. De verkliga bovarna är de stora kolkraftländerna i Europa. En gemensam koldioxidskatt inom EU, inte bara här, skulle verkligen göra skillnad. Likaså är vi för en skatt på flygets utsläpp inom hela EU.
Även lokalt har vi högt ställda ambitioner på miljöområdet. Högklassig kollektivtrafik, nya cykelstråk (till exempel från Norra Fäladen till Håstad via Stångby) och att värna våra parker är några exempel. Vi har även drivit frågan om mobila återvinningsstationer i våra byar och nya omklädningsrum med solpaneler på taken på Ekevallen i Genarp och Tornavallen i Torna Hällestad.
Vi vill göra det så enkelt som möjligt för Lundaborna att leva klimatsmart i vardagen. Miljöpartiets recept med minskad tillgänglighet, en avstängd stadskärna, höjda skatter och att strypa Lunds ekonomiska tillväxt är inte vägen framåt. Att alla blir fattigare ger inte bättre miljö. En växande ekonomi med fler jobb och fler företag ger mer resurser till vår gemensamma välfärd och till miljösatsningar. Tillväxt är positivt och leder till teknikutveckling.
Liberalerna står på Lundabornas och klimatets sida. Värnar du om miljön - rösta på Liberalerna den 9 september.

Philip Sandberg (L)

Oppositionsråd i Lunds kommun

Christer Wallström (L)

Tekn. dr. och fullmäktigeledamot

Jessica Ulfgren (L)

Kandidat i kommunvalet

Gabriel Snygg Kversnes (L)

Kandidat i kommunvalet

Linnea Warnemyr (L)

Kandidat i kommunvalet
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen