Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Rysk gas till Tyskland kan bli förödande.

Merkel och Trump i onsdags.Bild: Pablo Martinez Monsivais
Den amerikanske presidenten Donald Trump tog till brösttoner under Natos toppmöte som avslutades på torsdagen. Inte minst mot Tyskland som han kritiserade hårt för den planerade gasledningen från Ryssland.
Gasledningen som går under namnet Nordstream 2 är ett kontroversiellt projekt. Den är planerad att följa den ursprungliga ledningen från Ryssland via Östersjön ner till den europeiska kontinenten. Tanken är att gasleveranserna till Europa så småningom ska fördubblas.
Det är en komplicerad situation. Ukraina har pekats ut som särskilt utsatt. Idag går stora delar av Rysslands gasexport via Ukraina. Den kan upphöra när Nordstream 2 är igång vilket skulle innebära att landets transitintäkter försvann. Risken för ytterligare rysk aggression skulle sannolikt också öka.
Avvägningen mellan handel och säkerhetspolitik är inte alltid enkel. Tyskland har mycket att vinna handelsmässigt på Nordstream 2. Landet skulle stå i centrum för Europas energibehov. Men samtidigt gör sig tyskarna – och EU – allt mer beroende av ett auktoritärt Ryssland.
Trump har uttryckt sin ilska över Nordstream 2 på sedvanligt twittermanér. Presidentens invändning är att Tyskland betalar pengar till sin svurna fiende i öst och gör sig själv till Rysslands gisslan.
Men som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försiktigt förklarade för Donald Trump under Natomötet: ”Även under kalla kriget bedrev Nato handel med Ryssland”.
För Trump finns dock litet utrymme till nyanser.
Presidenten agerar enligt absoluta principer. Allt eller inget. Svart och vitt. Vinnare och förlorare. Krångliga gråzoner tar han sig inte tid för.
I grunden är USA:s hållning inte unik för Trump. Hans företrädare George W Bush och Barack Obama motsatte sig gasledningarna under sin tid vid makten. De var dock försiktiga med att kalla en viktig allierad för Rysslands gisslan eller dylikt.
Frågan är vad Trump tror sig kunna vinna när han anklagar Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att sälja ut sitt land. Vill han gynna USA:s gasexport till Europa? Eller utnyttjar han läget för att få tyskarna att betala mer till Nato? Oavsett är det ett riskfyllt spel som försiggår.
Merkel konstaterade efter Trumps kommentarer att hon är glad över att Tyskland är ett suveränt land som har möjlighet att fatta sina egna beslut. Tålamodet verkar tryta.
Cirka 20 procent av Tysklands energibehov täcktes av gas under 2017, varav merparten kom från Ryssland. Nedmonteringarna av tyska kärnkraftverk har ökat beroendet av den ryska gasen och ambitionen är att även minska kolkraften. Men Tyskland och EU borde rimligen se över andra alternativ för sin energitillförsel.
Att handel bedrivs med Ryssland är i sig inte problematiskt. Men det kan följa förödande säkerhetspolitiska konsekvenser med bygget av Nordstream 2. Den frågan behöver diskuteras – men på ett sakligt och genomtänkt vis.
Donald Trump borde tydligare värna sina allierade. För ingen gynnas av bråk mellan Natoländer i säkerhetspolitiska frågor, utom möjligen Rysslands president Vladimir Putin.
Gå till toppen