Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Vi vill till varje pris undvika en skattehöjning

Bild: Christoffer Rehn
För tredje året i rad upprepar Brita Pewe (Sydsvenskan 4 juli) sin tes att hyrorna i Lunds kommunala fastighetsbolags (LKF) bestånd skulle påverkas ifall kommunen tar ut utdelning från bolaget. Detta stämmer inte. Till och med LKF:s socialdemokratiske styrelseordförande har i kommunfullmäktige medgett att en aktieutdelning inte påverkar hyressättningen. Därför är det faktiskt ganska ledsamt och kanske till och med bekymmersamt att vissa envisas med att upprepa grundlösa påståenden om att vinstutdelning från LKF skulle vara en ”extra skatt” för de boende. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att vårda det intellektuellt hederliga demokratiska samtalet.
Läs mer: Använd inte LKF-hyrorna som inkomstkälla
Vi i alliansen tycker att det är motiverat att en del av LKF:s vinst bidrar till att finansiera kommunens, eller med andra ord kommuninvånarnas, kostnader för olika befintliga bostadssociala åtgärder och insatser. Ett exempel är stödboenden som socialförvaltningen tillhandahåller för människor med tidigare missbruksproblematik. Ett annat exempel är mottagandet av vuxna och familjer med uppehållstillstånd enligt den så kallade anvisningslagen. Pengarna kommer väl till nytta och bidrar till vår gemensamma välfärd.
LKF är ett helägt kommunalt aktiebolag, inte ett bostadskooperativ. LKF ägs därmed genom Lunds kommun av alla kommuninvånare. Det är inte enbart de som bor hos LKF som äger bolaget och därmed skulle ha rätt till de överskott bolaget genererar. Vi i alliansen skäms inte för att vi vänder på alla stenar och uttömmer alla möjligheter för att undvika att höja Lunds kommuns redan anmärkningsvärt höga kommunalskatt. Varför ska kommunen höja skatten för Lunds alla skattebetalare, inklusive pensionärer eller studenter som jobbar extra, när det redan finns resurser hos LKF som kommunen förfogar över?

Christer Wallin (M)

Oppositionsråd Lunds kommun

Philip Sandberg (L)

Oppositionråd

Inga-Kerstin Eriksson (C)

Partiföreträdare

Torsten Czernyson (KD)

Partiföreträdare
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen