Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kajsa Leo: Barn är ett gåtfullt folk när det kommer till musik

På stora scenen bland lemurer och karuseller står Sean Banan och sjunger att han är barnens snälla taliban. Han skjuter ut ett par enorma tanttrosor ur en kanon och kommer ut i en tomtedräkt som ger en illusion av att nissen bär Sean Banan på axlarna. Sedan sjunger artisten om ”ett gott nytt jul” och sprutar ut fejksnö över publiken, trots att det är mitt i juli och 25 grader varmt. Ungarna skakar rumpa medan vi vuxna skakar oförstående på huvudet.
Många menar att det är Gudrun Sjödéntanterna och batikhäxorna som bär upp Sveriges kulturliv. De kan dock inte ha sett Sean Banan uppträda live på Parken Zoo, vilket jag, i egenskap av kolloledare, hade den fullständiga chocken att göra en lördag i juli.
Som barn var jag motvilligt fascinerad av en artist som kallade sig Svullo. Han var, liksom namnet avslöjar, en rundlagd man som spydde kattmat på scen och skrämde tanter på stan. Han gick hem hos barn och tonåringar medan vuxenvärlden stod bredvid och undrade vart ungdomen var på väg. Min vän Sven har berättat att han vid ett tillfälle satt med sin far och tittade på Svullos musikvideo För fet för ett fuck. ”Pappa, vad betyder fuck?” frågade Sven. Pappan stirrade in i tv:n och svarade: ”Tyst, Sven, jag lyssnar.”
Svullo ersattes så småningom av Ronny och Ragge, en duo med gällivarehäng som kallade tjejer för pök och sjöng om lemmar och pökpåsar. När det blev dags för tonårsfester lyssnade vi gärna på Bordellmammans visor med dängor såsom Mutta-spricka-polka, samt på bandet the Kristet utseende. Man kan fråga sig vad det gör med en ung kvinnas självbild när en hel fest, inklusive hon själv, sitter på en buss mellan Kumla och Örebro och fylleskrålar ”Quinna hora, lätt att lura, svår att bli av med”, men det är lätt att vara efterklok.
Barn är sannerligen ett gåtfullt folk när det kommer till musik. Och med tanke på deras Internet-skills och sjuka hjärnor skulle det inte förvåna mig om någon femåring snart släpper en Spotifyetta med titeln Knulla vuxna.
Gå till toppen