Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här provar barnen att åka skateboard på vatten

På fredagen fick de som ville prova sporten "skimboarding" på Ribersborg. För många av barnen var det en chans att lära sig grunderna i en något ovanlig sport, en som kan sägas vara en blandning av surfing och skateboard.

16-årige Malte Rusch lär den tio år yngre Julia Krüger Grosu att stå på brädan. När hon har åkt färdigt för dagen säger hon att det var roligt, men ganska svårt.Bild: Moa Dahlin
För första gången står sexåriga Julia Krüger Grosu i den avlånga bassängen invid T-bryggan. Vattnet når henne precis över anklarna. I famnen håller hon en bräda nästan lika stor som henne själv. Hopklämda bredvid henne trycker andra barn sina brädor mot kroppen, ivrigt väntande på sin tur att få ta språnget och glida fram ett par meter över vattnet.
Från en högtalare hörs en röst leta efter ett uttryck för vad skimboarding egentligen är: "I princip som skateboard fast du glider på vattenytan."
Malte Rusch, en barbröstad skimboardare från Varberg med surflockar, visar barnen hur de ska stå på brädan. Han har varit instruktör i ett par år, och lärt sig att det är viktigt att vara pedagogisk när små barn provar för första gången. Särskilt med tanke på att det i början kan kännas som att hålla sig upprätt på blank is.
– Bra! Riktigt nära nu, säger han till Julia Krüger Grosu efter ett par åk och visar henne med en rörelse hur hon ska böja på benen.
Ask Björling, 13 år, började med skimboarding för två år sedan efter att ha åkt vanlig skateboard. "Jag såg en video på youtube", säger han. Sedan dess har han hunnit lära sig flera olika trick på brädan.Bild: Moa Dahlin
Nästa försök. Malte Rusch på huk framför Julia Krüger Grosu. Han säger en gång till vad hon ska tänka på. Sen är det dags: han slungar brädan framför henne, den sticker iväg över vattenytan, hon springer efter, hoppar upp den och lyckas glida en kort bit.
– Bra! Nu behöver du bara springa lite snabbare.
Rösten som ibland hörs från högtalaren tillhör Jonathan Strömberg. För tredje året i rad håller han i arrangemanget för Malmö stads räkning.
– Alla kan klara av detta redan första gången, tycka att det är roligt och få känna sig som en surfare. Man lär dig snabbt, säger han och förklarar:
– I början gäller det att hitta balansen och att våga hoppa på brädan. Det kan kännas läskigt eftersom man lätt kan tro att den ska sticka iväg. Det tar några gånger. Jag ser kidsen som provar det för första gången och tänker "Fan, det går inte". Men efter några försök lyckas de åka hela banan. Sen går de aldrig härifrån.
Tioåriga Engla Stevens Gunstone provar skimboard i den tillfälliga bassängen bredvid T-bryggan. Även under lördagen och söndagen finns det möjlighet att prova sporten – också för vuxna.Bild: Moa Dahlin
Julia Krüger Grosu står redo för ännu ett försök. Nu med en mindre bräda. Hon tar sats. Malte Rusch kastar brädan och ropar:
– Spring! Spring! Spring!
Lite längre varje gång. Fort in i kön igen. Hon biter fokuserat på ena handen. Den här gången slänger hon själv brädan framför sig.
Och så springer hon.
Gå till toppen