Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllad ”tvättmedelsdödare” växlar upp och flyttar till Malmö

Sandberg Development köper in sig i filtersystemet Scandinavian Water Technology som gör tvättmaskinsprocesser kemikaliefria. Tillsammans ska de rekrytera och bygga upp en mer industriliknande produktion.

Bild: Petra Berglund
Scandinavian Water Technology, Swatab, har uppfunnit ett filtersystem som används tillsammans med vanliga tvättmaskiner istället för tvättmedel och sköljmedel. Enligt Världsnaturfondens beräkningar kan den prisade innovationen vid 10 procents marknadsandel minska koldioxidutsläppen med 21 miljoner ton årligen.
Läs också Hyllat skånsk bolag på väg ut i Europa - vill revolutionera vårt sätt att tvätta
Läs också Svenska bolag prisas för klimatidéer
Hur mycket pengar Sandberg Development har gått in med vill Swatab inte berätta, men investeringen möjliggör en tillväxtsatsning med uppskalning av organisation och produktion. Under hösten 2018 ska en produktionschef och en handfull säljare anställas.
Produktionen flyttar till Sandberg Developments lokaler i Malmö.
Katarina Klöfverskjöld.Bild: Swatab
– Idag sker produktionen i en form av legotillverkning i Kristianstadstrakten. Nu kommer vi att bygga upp pilotlinje och sedan en industriliknande produktionslinje för att säkerställa kvalitet och leveranserna. Vi har många beställningar på installationer under sommar och höst, säger Katarina Klöfverskjöld, vd på Swatab.
Rekrytering av en ny vd har också börjat. Katarina Klöfverskjöld ska framöver arbeta uteslutande med marknadsföring.
Fakta

Swatab

Grundades: 2014

Säte: Kristianstad

Omsättning 2017: 2, 4 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto 2017: 233 000 kronor.

Sysselsätter: Fem personer juli 2018, enligt egna uppgifter.

Kunder: Bland kunderna finns Familjebostäder i Göteborg AB, Malmö Stad, MKB Fastighets AB och Grand Hotel i Lund.

Fakta

Sandberg Development

• Sandberg Development är ett familjeägt investeringsbolag med säte i Malmö.

• I Sandberg Developments portfölj ingår dotterbolagen Aimpoint, Granuldisk och börsnoterade Camurus samt minoritetsägande i Orbital System och Isec.

• Omsättningen för koncernen uppgick till drygt 1 miljard kronor 2017.

Fakta

Så fungerar filtersystemet

Vatten är i sig självt smutslösande, men i tvättmaskiner med filtersystemet från Swatab har det fått lite extra hjälp för att lösa smuts ännu bättre.

Innan vattnet kommer till tvättmaskinen filtreras det i ett separat system och blir helt fritt från salter, det avjoniseras. Det påverkar vattnet och gör att det kan lösa smuts mer effektivt.

När vattnet kommer i kontakt med textilierna och smutsen i tvättmaskinen reagerar de med varandra kemiskt, och smutsen löser sig från textilierna. Man byter alltså ut tvättmedlet mot avjoniserat vatten. Tvättprocessen blir då helt kemikaliefri.

Smutsen sköljs bort med sköljvattnet.

Gå till toppen