Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: M måste ta ansvar för de beslut de har fattat

Vi tycker det är helt orimligt att vi blir uthängda som syndabockar när vi har varit emot just denna utveckling som nu sker inom vår äldreomsorg, skriver Catrin Tufvesson (S).Bild: JESSICA GOW / TT
Om en omorganisation inom äldreomsorgen – VILA (vård i livets avslut), demensboende samt anhörigstöd – inte är avhängig av politiska beslut som Kävlinges moderater menar, varför tas då politiskt beslut om lokalförsörjningen och budgetramar? I den antagna lokalförsörjningsplanen för äldreomsorgen står det klart att lokaler ska nedmonteras i användandet till förmån för privata aktörer som ska etablera sig i Kävlinge kommun. Att budgetramarna är strama i en lågskattekommun som Kävlinge måste ses som självklart, och som påföljd för verksamheten blir den enda lösningen en omorganisation som leder till nedmontering för att förebygga det minus som det har blivit tidigare år under socialnämndens ordförande Annsofie Thuressons ledning.
Utöver det politiska ansvaret som Moderaterna menar att de inte har som styrande i kommunen, så är både kommunstyrelsens ordförande Pia Almström och Annsofie Thuresson ledamöter i kommunstyrelsen - som är det högsta politiska organet i kommunen med arbetsgivaransvar. Det vill säga att den oro som uppstått hos personalen på grund av den bristande informationen är just deras ansvar.
Politiker har även ansvar inför sina medborgare, det vill säga de vårdtagare och anhöriga som är berörda av denna omorganisation, och som har fått reda på denna förändring via media eller av rent slumpartade händelser och möten. I kommunen finns ett pensionärsråd (KPR) som har efterfrågat information, där både Pia Almström och Annsofie Thuresson är ansvariga politiker.
Moderaterna menar att vi socialdemokrater far med osanning och borde lugna händelseförloppet istället för att elda upp. Vi tycker det är helt orimligt att vi blir uthängda som syndabockar när vi har varit emot just denna utveckling som nu sker inom vår äldreomsorg, och som den borgerliga majoriteten har fattat politiska beslut om. Det som händer är ju ett resultat av deras politiskt fattade beslut - som de får ansvara för!
Slutligen så har vi socialdemokrater gjort vad vi kunnat för att lugna så väl upprörda kommuninvånare så som anställda, vårdtagare och anhöriga som har hört av sig till oss för att berätta vad de varit med om - och vad de tycker om denna utveckling. Vi får höra av styrande politiker att det har informerats, men den insatsen måste ha gått helt fel. Att någon eller några inte tagit till sig informationen är kanske naturligt, men att ett så stort antal anställda såväl som anhöriga, vårdtagare och ideella föreningar inte känner sig informerade och därmed totalt överkörda, tyder på en nonchalans utan dess like.
Det vi undrar är varför denna omorganisation, som vi ser som en nedmontering av äldreomsorgen, har fått igångsättas utan den informationsprocess som krävs? All personal inom VILA söker nya tjänster - hur menar då Moderaterna att personalens specialistkunskap ska spridas inom verksamheten? Möjligheten att anställa ny personal med den efterfrågade kompetensen finns inte. Behöver vi påminna om att den finns bara i Kävlinge?

Catrin Tufvesson (S)

Oppositionsråd i Kävlinge
Gå till toppen