Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Elina Pahnke: Markoolio är bäst när han pratar pengar

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Marko "Markoolio" Lehtosalo

Artist, skådespelare

En historiematerialist hade sagt oss att världens utveckling främst beror på hur produktionen organiseras. Vår position i samhället är i sin tur beroende av vår plats i produktionskedjan, om vi är ägare eller arbetare.
Marko ”Markoolio” Lehtosalo är inte uttalad marxist men när han debuterar som sommarvärd är han som allra bäst när han talar om vikten av det materiella. ”Den som har det hyggligt ställt tycker att kärlek är viktigast. De fattiga vet att pengar är det.” När Marko var liten hade han ärvt ett par Levis-jeans som han använde tills de var helt uppluckrade, då tog han märket och sydde fast på sina andra kläder. ”Det är lätt att säga att pengar inte betyder någonting när man har dem”.
Han talar om pengar, om att inte ha dem, om att senare tjäna dem, och om vilka konsekvenser det får för en, som människa, son, pappa. Men den gamla buskisrapparen, han som mina lärare en gång i tiden tyckte var lite för dirty när vi ville uppträda med ”Sommar och sol” på klassens timme, hinner med en del annat också. Markoolio säger att han inte var ett ordentligt sammansatt barn och det är inte hans sommarprat heller. Anekdoterna från karriären och lumpen är sömniga. Men när han spricker på rösten och talar om pengar är det en subtil och finstämd uppgörelse med klassamhället, som fler än jag kommer att uppskatta.
Gå till toppen