Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minst 128 döda i bombdåd i Pakistan

Minst 128 människor dödades när en bomb exploderade vid ett valmöte i staden Mastung i sydvästra Pakistan. Politikern Siraj Raisani dödades i attacken som genomfördes av en självmordsbombare. Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet.

En man sörjer en familjemedlem som blivit dödad i en bombattack i Mastung, nära provinshuvudstaden Quetta i sydvästra Pakistan.Bild: Arshad Butt/AP/TT
Raisani kandiderade till folkrepresentationen i provinsen Baluchistan för partiet Baluchistan Awami Party (BAP). Polisen uppgav först att attacken skedde mot Rajsanis konvoj, men uppgifterna ändades sedan bilder cirkulerat på skador från explosionen på ett stort kampanjtält.
Attacken genomfördes av en självmordsbombare i Mastung, nära provinshuvudstaden Quetta. Enligt Baluchistans inrikesminister Agha Umar Bungalzai har minst 128 människor dödats. Enligt myndigheterna skadades ytterligare 150 människor, rapporterar AFP.
Terrordådet beskrivs som det dödligaste i landet sedan 2014.
Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) säger sig ligga bakom självmordsattacken, rapporterar Reuters med hänvisning till IS propagandaorgan Amaq.
Det var den andra våldsamma attacken under fredagen. Tidigare under dagen dödades fyra personer i ett bombdåd i staden Bannu när politikern Akram Khan Durranis konvoj attackerades.
Ytterligare ett dåd ägde rum för två dagar sedan i Peshawar. En självmordsbombare slog till mot ett politiskt möte och dödade 20 personer. Bland de dödade fanns Nationella Awamipartiets ledande kandidat Haroon Bilour.
Spänningarna har ökat i Pakistan inför valet den 25 juli, särskilt sedan det stod klart att före detta premiärminister Nawaz Sharif tänkte återvända till landet för att avtjäna ett fängelsestraff. Han har framfört anklagelser om valfusk, där han hävdar att delar av militären försöker stoppa hans parti Muslimska förbundet (PML) från att väljas till en ny mandatperiod.
När Sharif och hans dotter Maryam landade i Lahore på fredagen greps de. En talesman för PML-N säger att de fördes till ett annat flyg för att föras bort från Lahore där över 10 000 anhängare förgäves väntade på att hälsa dem välkomna.
Sharif tvingades att avgå förra sommaren efter korruptionsanklagelser som kom fram i de så kallade Panamadokumenten. Han dömdes så sent som i förra veckan för korruption.
Gå till toppen