Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Odlingsexperten som fick resa ut i världen

Idag fylls Stig Malms tid av vardagliga bestyr. Men att vara 90 år och klara sig själv och ta hand om både frun och hemmet på landet i Huaröd, får anses vara en bedrift. Lika mycket som att vandra i Borneos djungel eller på Kinesiska muren i vanliga promenadskor och utan vattenflaska.

Stig Malm började som trädgårdselev när han var 13 år och blev senare hortonom.Bild: Jenny Blount
Stig Malms liv låter tidvis som en saga. Han har rest över hela världen men just nu är han mest stolt över att han kan åka och handla en gång i veckan och laga middag till sig och frun Brita varje dag.
– Även gamla gubbar kan lära sig att laga mat, konstaterar han förundrat.
– Men det krävs ju lite vilja också.
Kanske är det för att han är odlingsexpert som han har lärt sig att ta sig fram i tillvaron och ha den rätta balansen mellan tålamod och handlingskraft.
– Man måste ju försöka själv. Det handlar om ren överlevnadsförmåga. Sen får man anpassa sig efter orken och omständigheterna, fortsätter Stig.
– Summan av kardemumman för mig är allt jag har fått se och göra, trots att jag bara har fått sju års folkskola av staten. Resten har jag, liksom andra som är födda i början av 1900-talet, fått ordna och bekosta på egen hand.
Samtidigt har han blivit medveten om att det ofta är något annat än han själv som styr. Han har mött människor under märkliga omständigheter och blivit tillfrågad om han kan ta olika uppdrag. Då har det bara handlat om att säga ja och göra sitt bästa.
Innan han blev hortonom i Alnarp och trädgårdskonsulent vid Lantbruksstyrelsen, tog sig Stig Malm fram som trädgårdselev. Redan vid 13 års ålder började han jobba utanför hemmet, på gods, slott och i trädgårdar. Först i hemtrakten utanför Kristianstad. Stig hade tio syskon och fadern försörjde familjen som vagnmakare, ett fint och ansett hantverksyrke. Efter värnplikt som militärpolis i Stockholm spenderade Stig en sommar på en plantskola i Danderyd. Granne var Nils Poppe med hem och trädgård. Varje lördag klippte Stig gräset och skötte rabatterna åt Nils Poppe. Han fick även avnjuta en kopp kaffe och konjak tillsammans med Nils och hans hustru Inga Landgré.
För att ta sig vidare i livet insåg Stig tidigt att han måste lära sig de vanligaste språken. Han åkte till både England och Tyskland, där han jobbade och studerade som nybliven trädgårdsmästare. Alnarp blev hans fasta punkt, dit han alltid återkom, för att studera och senare undervisa själv. Han träffade hustrun Brita redan 1947 i Önnestad. De gifte sig 1954 i Tyskland där Stig då arbetade i Rhenlandet hos en trädgårdsarkitekt. Brita fick jobb som hushållslärare på Polhemsskolan i Lund. De bodde först i Lund och senare i Lomma. 1973 köpte Malms en gammal korsvirkesgård i Huaröd. Bostadslängan renoverades och blev åter den pärla den en gång varit. På 50-60-talen kom de tre barnen.
Som trädgårdskonsulent har Stig Malm varit rådgivare i ekonomisk odling av frukt och bär. Det har handlat om bland annat odlingsteknik, planteringssystem, bevattning och växtskydd.
– Sverige har legat i utkanten som odlingsområde i förhållande till länder som USA, Australien, Israel och Nya Zeeland.
Därför började Stig Malm så småningom också delta i erfarenhetsutbyte mellan olika länder, vilket tog honom ut i Europa och senare hela världen. Under 70-80-talen var Stig reseledare för så kallade gröna resor, arrangerade av resebyrån Nyman & Schultz i Göteborg. Resorna vände sig framförallt till yrkesodlare. Efter att ha varit i Israel, USA och Australien blev Stig Malm inbjuden till Kina för en tre veckors studieresa. Det var 1986, efter Mao Zedongs död, då folket kände en nyvunnen frihet som de gärna förmedlade.
– Jag trodde först att det var ett skämt! berättar han om när resebyrån ringde.
Det blev några hektiska år, där reseledarjobbet tog mycket av hans fritid. Idag är Stig dock glad att han gjorde det. Han har fått möta högt uppsatta myndighetspersoner, enkla småbrukare och ursprungsbefolkningar. Han har kunnat vara med och påverka och hoppas att det har varit till det bättre.
– Jag har sett hur vi moderna människor tagit för oss i världen. Detta har många gånger skadat det ursprungliga, bland annat regnskogarna på Borneo.
Stig har gjort vad han har kunnat för att motverka skador på bland annat regnskogarna i Borneo och han har talat sig varm för legal odling som alternativ till illegal odling av vallmo i Thailand.
Han är misstänksam till ekologisk odling, som begrepp. För honom handlar det om ren självbevarelsedrift, att som odlare vara försiktig med gifter. Det är också något han alltid förmedlat i sin egen undervisning.
–I Sverige liksom i övriga världen har det tidigare sprutats överdrivet mycket och utan tillräcklig eftertanke. Idag har vi lärt oss att vara mer varsamma med diverse växtskyddsmedel. Det är ju inte bara gift mot växter utan mot människor, odlare såväl som konsumenter.
Fakta

Stig Malm

Aktuell: Fyller 90 år idag.

Gör: Pensionär. Tidigare odlingsexpert, hortonom och trädgårdskonsulent åt Lantbruksstyrelsen i Skåne.

Familj: Frun Brita, 92. Barnen Åke 62, Åsa 59 och Anna 55. Barnbarnen Robert 35, Lukas 24, Jenny 23.

Bor: I Huaröd utanför Kristianstad.

Så firar jag min födelsedag: I helgen träffar jag släkt och vänner och äter middag och gläds tillsammans på vårt älskade Skillingstorp.

Gå till toppen