Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plan B inviger ny lokal – medan den nuvarande renoveras

Den omtalade rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan har som mål att renovera sin lokal för att kunna fortsätta driva sin verksamhet fullt lagligt. Under renoveringen flyttar Plan B in i ett garage på andra sidan gatan. När renoveringarna är klara i höst ska de fortsätta driva två verksamheter – med olika musikaliska inriktningar.

I juni kunde Dygnet Runt rapportera att medlemsklubben Plan B satsar på att samla in en miljon kronor i en crowdfundingkampanj för att kunna fortsätta driva sin verksamhet under helt lagliga former.
Carlo Emme och Viktor Höber.Bild: Privat
Pengarna ska bland annat gå till omfattande renoveringar av källarlokalen för att den ska bli en säker plats som myndigheterna godkänner. Bland annat ska den utrustas med ventilation, nya toaletter, ytterligare en nödutgång, ett nytt kök och automatiskt brandlarm.
På bara två veckor lyckades Plan B samla ihop de 100 000 första kronorna som ska gå till alkoholtillstånd och ett nytt kök. Samtidigt har de fått kontrakt på en ny lokal tvärt över gatan.
– Först var planen att hålla stängt under renoveringstiden och bara förvara saker i den nya lokalen, men vi har inte råd att betala hyran för båda ställena utan att ha verksamheten igång, förklarar Carlo Emme som tillsammans med Viktor Höber har grundat Plan B.
Av den miljon de ska samla in har de hittills lyckas få ihop nästan hälften, genom crowdfundingkampanjen och lån från vänner och familj. I helgen smygöppnar de den nya lokalen, något som de tror kommer gynna crowdfundingkampanjen.
– När vi väl öppnar här så kommer vi att kunna sälja t-shirts och samla in pengar när vi har spelningar, säger Viktor Höber.
När kommer ni öppna den gamla lokalen igen?
– Drömscenariot från början var att vi skulle öppna i september men vi har fått besked att ventilationen inte kommer att kunna installerad förrän i oktober – så troligtvis blir det i oktober, säger Carlo Emme.
Läs också Rockklubben Plan B startar insamling för att klara lagens krav
De beskriver den nya lokalen som ett ”lyxigt garage” och inför smygpremiären den 14 juli är arbetet i full gång med att rulla ut konstgräs på den stora uteplatsen, bygga upp en utomhusscen och skapa en helt ny entré genom en rostig klargul container.
– Vi kommer att ha ett avslappnat utomhusområde med vegetarisk grillning, konstgräs och solstolar. Vi ska helt enkelt försöka göra det här området lite mer grönt, säger Carlo Emme och slår ut med handen mot asfalten utanför lokalen.
Inne i garaget har den mest tid- och kostnadskrävande insatsen varit att lägga nytt golv i lokalen för att jämna ut nivåskillnader.
– Lokalen är handikappanpassad. Jag tror att vi är den första medlemsklubben i Malmö som är handikappanpassad. Det känns kul att äntligen kunna vara mer inkluderande, säger Carlo Emme.
Den första spelningen i den nya lokalen blir en konsert under helgens smygpremiär – med den provokativa amerikanska countrypunkduon Birdcloud.
– De spelade hos oss förra året och det var en stor succé. De spelar på Liseberg dagen innan så det är klart att det känns kul att de kommer direkt från Liseberg till ett garage på Norra Grängesbergsgatan, säger Carlo Emme.
Läs också Rockklubben som ska rädda gatan
Den nya lokalen kommer att rymma 149 personer, jämfört med Plan B:s källare som rymmer 300. De har kontrakt på den nya lokalen i tre år och planen är att fortsätta driva två parallella verksamheter efter sommaren.
– Vi kommer att dela upp bokningarna efter vilken lokal de funkar bäst i. Vissa spelningar gör sig perfekt i källaren men andra passar bättre i garaget. I källaren kommer vi att köra punk, rock och metal, alla hårdare spelningar. Här kommer vi att köra mer pop och experimentell musik och förhoppningsvis få en mer kulturellt varierad publik, säger Carlo Emme.
Gå till toppen