Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre svenskar i toppen – men irländsk seger i Falsterbos Grand Prix

I gassande sol gjorde eliten upp om placeringarna i den femstjärniga Grand Prixen i Falsterbo. Segrare blev Billy Twomey, följd av ett blågult styrkebesked – tre svenskar placerade sig bakom irländaren.

Irländaren Billy Twomey tog hem Falsterbos Grand Prix tillsammans med Kimba Flamenco.
Det som brukar vara den stora finalen på Falsterbo Horse Show reds redan på fredagen i år. Höjdarklassen avgjordes på den stekheta gräsbanan och länge levde hoppet om en svensk seger.
Men irländaren Billy Twomey galopperade in med sin Kimba Flamenco på tiden 55,80 sekunder i omhoppningen och knöt näven i luften. Den tiden visade sig inte gå att slå och han tog därmed hem segern.
– Allt idag var riktigt bra idag, både banan och underlaget. Jag trodde att jag skulle bli av med ledningen i slutet, men jag lyckades hänga kvar, säger Billy Twomey.
Men det var nära att han blev tvåa. 25-åriga talangen Irma Karlsson kom in bara nio hundradelar efter Twomey, och knep därmed andraplatsen.
– Jag är så glad över min häst, hon är supersmart, snabb och hon gör alltid sitt bästa. Jag ville vinna, men det var riktigt nära, säger Irma Karlsson.
Irma Karlsson skrällde och knep andraplatsen i höjdarklassen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Som sista svensk, och även sist ut i omhoppningen, hjälpte hela Falsterbopubliken till att smacka på hästen Ida van de Bisschop i de snäva svängarna och det hela räckte till en felfri och snabb silverrunda.
Det är första gången som hon rider Grand Prix-klassen i Falsterbo, och fredagens andraplats rankar hon som den hittills största bedriften i karriären.
– Andra rundan var jag lite skakig, men hon gör alltid sitt bästa. Jag är väldigt glad över den här andraplatsen, säger Irma Karlsson.
Europamästaren Peder Fredricson och Christian K fick nöja sig med en tredjeplats i år, ett snäpp längre ner än förra året då han missade segern med en hårsmån – eller med en stigbygel rättare sagt eftersom han då red de två sista hindrena med bara en stigbygel.
Peder Fredricson och Christian K såg länge ut att gå mot seger, men blev nedpetade till tredjeplatsen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Förväntningarna på Europamästaren var skyhöga. Han möttes av stora applåder när han red in för att hoppa omhoppningen. Knappt något annat hördes än Christian K:s hovar som dundrade mot marken. Men trots två felfria rundor räckte det inte för seger och hans sluttid blev 56,37 sekunder. Men publikfavoriten njöt ändå:
– Det är helt fantastiskt att rida här. Det är en fantastisk show och atmosfären här är inte som någon annanstans, säger Peder Fredricson.
Hade du kunnat rida snabbare i dag?
– Uppenbarligen så borde jag ha gjort det i alla fall, skrattar han.
– Men jag är nöjd med hästen, sakta men säkert blir vi snabbare och snabbare tillsammans.
På fjärdeplats kom Malin Baryard-Johnsson, som tillsammans med Indiana visade på toppform. Fredagens Grand Prix var ett styrkebesked av de svenska ryttarna och det bådar gott inför söndagens nationshoppning där både Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson finns med i laget. Att svensk ridsport är hetare än någonsin råder inga tvivel om.
Malin Baryard-Johnsson på Indiana placerade sig som fyra.Bild: MATHILDA AHLBERG
– Det som Rolf-Göran Bengtsson först gjorde för sporten och nu det som Peder har gjort, det ser riktigt bra ut för svensk hoppning. Vi har många duktiga tjejer som är på väg upp också, jag tycker att vi alla ska vara väldigt stolta att vara svenskar just nu, säger Malin Baryard-Johnsson.
Gå till toppen