Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingenting bromsar henne från att köra

Ska du lyckas inom motorsport behöver du inte vara galen i bilar eller kunna allt om motorer. För Magda Andersson, som idag fyller 20 år, är det adrenalinet och farten som lockar.

Magda Andersson tog studenten från International Baccalaureate Diploma Programme på Katedralskolan i Lund förra året. Nu laddar hon inför EM deltävlingar i franska Lohéac.Bild: Carolina Svensson
Redan på 30-talet körde Magda Anderssons mammas farfar speedway. Magdas morfar körde i sin tur rally och mamma körde rallycross, vilket hon även vann SM i 1996.
Magdas pappa är också motorsportintresserad och har även han en SM-medalj i rallycross. Föräldrarna träffades därför i Jokkmokk på en tävling, där de båda tävlade i SM. Att det blev rallycross som Magda siktade in sig på är därför inte så konstigt.
Redan om 9 åring började hon köra karting och började tävla i samma gren som 11 åring.
– Rallycross fick jag börja tävla i när jag var 14 år. Det var i en nystartad klass som var en supportklass för EM. Men den klassen togs bort efter två år, berättar Magda Andersson.
Hon började därför titta på andra tävlingar och hittade Touringcar.
– Det var tufft för jag var 16 år och de andra var 30 år. Jag fick ganska bra resultat från början, redan i tredje tävlingen blev jag tvåa. Innan dess hade det varit svårt med vissa förare för jag kom in och rörde om i deras hierarki. Men när de insåg att jag var snabb och körde rent så var det inte mer med det.
Med en målmedvetenhet och skicklighet placerade hon sig på en andra plats i den bakhjulsdrivna Touringcar klassen. Därmed blev hon den yngste medaljören och den första kvinnliga chauffören som tog en pallplats i EM.
Magda har ofta fått höra att hon är just en kvinnlig chaufför. Hon har vant sig vid epitetet men i tävlingssammanhang är hon en chaufför och tävlar med samma utgångspunkt som alla andra.
– Det ligger i den mänskliga naturen är att man vill stoppa in folk i fack, och då blir jag den kvinnliga föraren, för jag sticker ut från de andra.
Det känns samtidigt bra att visa att det inte spelar någon roll om du är tjej eller kille som tävlar, tycker Magda.
– Det är synd att det inte är fler tjejer som håller på. Motorsport är bra på det sättet att man kan tävla på lika villkor. Det enda som egentligen skiljer en åt är hur mycket du tränar, hur mycket tid du lägger ner på sporten och hur stor budget du kan få ihop.
Förutom att hon är med i landslaget ingår hon i ett franskt team, DA Racing, och har kontrakt på att köra fyra av fem EM-tävlingar. Bilen står i frankrike och mellan tävlingarna är det fysisk träning som gäller, samt att analysera förra säsongens körning.
– Man filmar inifrån bilen, så man kan se efteråt vilka spårval man gjorde, när man går på acceleration, när man bromsar och på så sätt kan man se hur man kan förbättra sig, säger Magda och fortsätter:
– Det gick bra för mig förra året, så jag går igenom all data och analyserar den för att se hur jag ska applicera det på den nya bilen som jag kör i år.
Skolan har varit lika viktig som motorsporten. Förra året tog hon studenten från International Baccalaureate Diploma Programme på Katedralskolan i Lund.
– Jag valde en internationell linje för jag vill kunna ha valmöjligheter att söka vidare till universitet utomlands.
Men så länge tävlingarna går bra och det är roligt, tänker hon satsa på rallycross.
Att fylla 20 år tycker hon känns lite märkligt, främst för att hon alltid varit yngst i sina tävlingsteam.
– Jag har ofta varit den här 16, 17 åriga tjejen medan alla andra varit män i 30 årsåldern. Så det känns konstigt nu att man numera ses som vuxen. Men det känns också jättebra, såklart. Jag är väldigt nöjd med hur livet ser ut just nu och det är spännande att se vad som kommer att hända och hur livet kommer att utvecklas.
Fakta

Magda Andersson

Fyller: 20 år 14 juli

Gör: Tävlar i Rallycross

Bor: Löberöd

Familj: Mamma, pappa och lillasyster som också kör rallycross.

Kommande tävling: EM-deltävling i franska Lohéac, 1-2 september.

I framtiden: Vill plugga statsvetenskap

Gå till toppen