Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många bryggerier vill hjälpa drabbade lantbruk men processen är dyr och krånglig

Sommarens torka har gjort det svårt för lantbrukare att få fram foder till boskap. Nu vill små bryggerier skänka sina biprodukter som foder, men det kan vara både dyrt och krångligt.

Diarmuid Reidy och Linda Reidy vill hjälpa bönderna under sommarens torka.Bild: Patrik Renmark
Det familjeägda mikrobryggeriet i Eslöv går just nu på halvfart och producerar 250 kilo drav i veckan. Drav är en biprodukt från ölframställning som kan utgöra ett nyttigt djurfoder. Draven silas av tidigt i processen och består av uppblött krossad kornmalt.
– Det måste snabbt ut till djuren, eftersom det är fuktigt, annars börjar det att fermentera, säger Linda Reidy från The Uncharted Brewing Company.
För hon och hennes man var det självklart att registrera sig som foderproducenter i samband med att de öppnade bryggeriet. Maken och bryggaren Diarmuid Reidy växte upp på bondgård med mjölkkor.
– Jag känner verkligen för bönderna, de har inga reserver att ta av för att klara det här. Jag tror inte att gemene man förstår hur hög kostnaden för att framställa livsmedel faktiskt är, säger Diarmuid Reidy.
Diarmuid Reidy.Bild: Patrik Renmark
För att få skänka bort sitt drav måste ett bryggeri vara registrerat som foderproducent hos jordbruksverket. Det sätter käppar i hjulen för många små bryggerier som vill hjälpa under rådande foderbrist. Familjen Reidy märker nu av frustrationen i bryggarkretsar.
– Det finns en jättestor frustration bland bryggarna. Vi är flera hundra mikrobryggerier som mer än gärna vill hjälpa till, men processen för att att bli godkänd som foderproducent är både dyr och krånglig då den inte är anpassad för småskalig produktion. Man vet i regel inte vad det kommer att kosta för ens Jordbruksverkets kontroll är färdig, säger Linda Reidy.
– Vi är redan registrerade som livsmedelsproducenter och måste leva upp till kraven för att producera mat till människor. Det gör att fodret blir dubbelkontrollerat. Det ska vara spårbart så att inte sjukdomar som mul- och klövsjuka eller galna ko-sjukan sprids, säger Linda Reidy.
Linda Reidy och Diarmuid Reidy.Bild: Patrik Renmark
The Uncharted Brewing Company betalar ungefär 7000 kronor om året.
– Det är klart att det är en jobbig kostnad med tanke på att vi skänker bort draven men vi är 250 och 300 små bryggerier i Sverige skulle kunna gör stor skillnad för bönderna. Men det är en bransch med för få anställda som har för lite tid för annat än att arbeta, säger Linda Reidy.
Ett av de bryggerier som nu vill hjälp till men inte har råd att utredas av Jordbruksverket är Hönsinge bryggeri utanför Trelleborg. Det skulle uppskattningsvis kosta 25 000 kronor för att bli foderproducenter, en kostnad som det lilla bryggeriet bedömer är allt för hög.
– Det är absolut frustrerande, man vill ju hjälpa till när nu läget är som det är. Jag kan ju förstå att det behövs analyser för att se till att någon fuskar eller så. Men i grund och botten är det bara urlakad säd. Vår restprodukt skiljer sig inte från andra bryggeriers, säger Magnus Servin från Hönsinge Bryggeri.
De 500 kilo drav som Hönsingebryggeriet producerar i veckan får nu bli biogas istället för foder.
– Vi är ju många små bryggerier så om alla hjälps åt så kan vi säkert göra nytta, säger Magnus Servin från Hönsinge brygger.
Sydsvenskan och HD har sökt Jordbruksverket för en kommentar.
Diarmuid ReidyBild: Patrik Renmark
Gå till toppen