Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu är renoveringen av Staffanstorps nya medborgarhus klar

1 000 kvadratmeter bibliotek har blivit en stor sal med scen och nio musikrum. Sydsvenskan har tittat in Staffanstorps nya medborgarhus som nu ska fyllas med verksamhet.

I veckan återstod bara städningen efter renoveringen av Staffanstorps nya medborgarhus. Kristina Bialkowska torkade golvet på den nybyggda scenen.Bild: Patrik Renmark
När man går in via huvudingången till det gamla biblioteket finns det nu fler vägar att välja på. Om man svänger höger, istället för att gå rakt fram till konsthallen, hamnar man i den nya salen på 360 kvadratmeter som rymmer 250 personer.
Här inne har taket höjts under ombyggnaden som startade vid årsskiftet – allra högst blev det där den nya scenen tagit plats. Den har 120 kvadratmeter scenyta och uppfyller Riksteaterns riktlinjer och krav så att deras föreställningar i framtiden ska kunna tas emot där.
– Detta gör att vi kan ta hit produktioner som vi inte kunnat tidigare. Det blir en närhet till en helt annan kultur och det är viktigt att få till livs i sin egen kommun, säger säger Johan Rasmussen som är enhetschef för kultur och bibliotek och som visar runt i lokalerna.
Kultur- och bibliotekschefen Johan Rasmussen är nöjd med förvandlingen av det tidigare biblioteket. ”Något sådant här har Staffanstorp aldrig haft innan. Det känns jättebra”, säger han.Bild: Patrik Renmark
I foajén vid ingången till hörsalen har väggen mot det tidigare biblioteket flyttats så att foajén blivit betydligt större.
– Jag ser stora arrangemang här, med foajén som en stor mingelyta. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra, säger Johan Rasmussen.
– Det ska vara lite multifunktionellt. Man ska kunna ha arrangemang i hörsalen, använda foajén som mingelyta och gå ut i konsthallen och titta på utställningar.
Trädörrarna till hörsalen bryter av mot det nyrenoverade. Den salen är oförändrad men däremot har det intilliggande kökets utrustning bytts ut.
– Man kan fixa mat på ett helt annat sätt här nu och ha fler gäster.
Resten av den gamla biblioteksytan har bland annat fyllts med nio undervisningsrum för musik, på mellan 21 och 82,5 kvadratmeter.
– Musikaktörerna har varit lite utspridda innan. Tanken är att vi ska försöka samla så många som möjligt här under ett och samma tak.
De nio musikrummen har olika storlekar där de större är till för att rymma körer eller flera personer som spelar instrument samtidigt.Bild: Patrik Renmark
Under fredagen började inflyttningen till det nya medborgarhuset. I de tre rum som var bibliotekspersonalens gamla kontor ska kommunens nya säkerhetsavdelning flytta in. I samma länga finns två loger för dem som småningom ska inta den nya scenen.
Konsthallen är oförändrad – bortsett från att fönstren som tidigare fanns ut mot biblioteket är borttagna. Med biblioteket försvann också en viss typ av besökare.
– Konsthallen hade cirka 100 000 besökare varje år som gick igenom till biblioteket. Nu ska den stå på egna ben. Det är en jätteutmaning men samtidigt skapar det nya möjligheter att vara en egen enhet.
Den 25 augusti invigs det nya medborgarhuset. Samma dag öppnar den första utställningen i konsthallen sedan renoveringen påbörjades.
– Jag ska inte avslöja vem det, men han är en internationellt erkänd konstnär. Det blir jättecoolt, säger Johan Rasmussen.
– Visionen är att här ska hända saker hela tiden och en sån lokal har vi aldrig haft. Det är helt fantastiskt att vara med och skapa en grund för för detta.
Gå till toppen