Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige trea efter Nations Cup-rysare

Veckans höjdarklass slutade med en riktig rysare. Det blev en vass omhoppning där ett något besviket svenskt lag slutade trea efter Irland och segrande Nederländerna. – Hade jag varit felfri hade vi inte suttit här och hängt läpp, sa Douglas Lindelöw.

Nederländerna trivs bra i Falsterbo och vann precis som i fjol även årets nationshoppning.
– I dag var en riktig thriller. Inget kan slå känslan av den här tävlingen vi såg den här söndagseftermiddagen, sa Nederländernas förbundskapten Rob Ehrens efter segern.
Svenske förbundskapten Henrik Ankarcrona ställde under söndagen upp med sitt allra tyngsta artilleri; Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson, Douglas Lindelöw och Peder Fredricson.
Först ut för Sverige var Henrik von Eckermann med Mary Lou och det blev två retliga bommar ner i båda hans omgångar. Malin Baryard-Johnsson var dubbelnolla med Indiana, Douglas Lindelöw och Zacramento fick ett nedslag i sin första omgång och Europamästaren Peder Fredricson och Christian K var felfria rakt igenom.
Peder Fredricson och Christian K.Bild: LUDVIG THUNMAN
Fyra lag tog sig vidare till omhoppningen – Italien, Sverige, Nederländerna och Irland.
För Sveriges del var det Henrik von Eckermann som fick kliva in och han såg till att inga bommar föll till marken. Tiden var snabb, men räckte inte hela vägen då både Irland och Nederländerna lyckades vara både felfria och rida snabbare.
– Vi sa att vi skulle sätta press på de andra och jag visste att de som kom efter skulle bli farliga. Jag kanske skulle ha gjort annorlunda och tagit ett mindre galoppsprång på ett ställe, men det är lätt att vara efterklok. Det går alltid att rida fortare, men sedan är det ju inte säkert att bommarna ligger kvar, sa Henrik von Eckermann.
Henrik von Eckermann och Mary Lou.Bild: LUDVIG THUNMAN
Det är sex år sedan det blev svensk seger i Nations Cup i Falsterbo, och det räckte inte riktigt hela vägen fram den här gången heller. Men en tredjeplacering är det bästa resultatet för det svenska laget hittills i årets serie. Innan har det varit mediokra resultat – femma, fyra och åtta. Sverige ligger nu på en sjundeplats i serien.
Men största fokus har inte legat på Nations Cup förklarar förbundskaptenen. Högsta prioritering för Henrik Ankarcrona är VM i USA i september.
– Jag är jättenöjd med laget i dag. Vi presterade åtta plus efter väldigt fina rundor och det blev vår första pallplats för säsongen. Sedan har vi ett mål längre fram framåt hösten, säger Henrik Ankarcrona.
Om det blir samma bronslag som kommer att skickas till VM om ett par månader återstår att se. Truppen presenteras den 30 juli.
Douglas Lindelöw och Zacramento.Bild: LUDVIG THUNMAN
Malin Baryard-Johnsson och Indiana.Bild: LUDVIG THUNMAN
Fakta

Nations Cup

- Nationshoppningen rids vid varje deltävling i två omgångar där det sämsta resultatet får räknas bort efter varje omgång. Sedan koras en vinnare med minst antal fel och snabbast tid.

- Sverige är med i division 1, vilket är den högsta Nations Cup-serien.

- Tio lag deltar i division 1: Sverige, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Spanien, Schweiz, Belgien och Storbritannien.

- Varje nation får hoppa fem tävlingar var och poängen från samtliga tävlingar räknas in i tabellen.

- Sverige har i år deltagit i Nations Cup i Samorin, Sopot, Rotterdam, Falsterbo och den 26-29 juli väntar sista chansen att plocka poäng – i Hickstead.

- Nations Cup avslutas med en världsfinal i Barcelona första helgen i oktober, då står totalsegern på spel. 2017 vann Nederländerna hela ligan.

Gå till toppen