Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Världsrekordförsök när vetenskapsfestival för barn intar Folkets park

Teknikverkstad, massor av experiment och ett världsrekordförsök som involverar 500 potatisar – det är vad som väntar när kunskapslabbet Cool Minds vetenskapsfestival Big Bang intar Folkets park den 17-20 juli.

Vetenskapsfestivalen Big Bang intar Folkets park.Bild: Johan Pihlemark Fredrik Norrlid Sara Rörbecker/TT
– Man kan vänta sig en hel del pyssel och experiment för blandade åldrar. Det blir mycket fokus på teknik och återvinning och en hel del föreläsningar – både för vuxna och för barn. Sedan har vi en massa shower: bubbelshow, slajmshow och fysik- och kemishow, säger Cool Minds vd Marielle Sterner.
Kunskapslabbet Cool Minds flyttade in i den gamla Debaserlokalen i Folkets Park i mitten av juni efter att tidigare ha huserat på Stadiongatan. En dryg månad efter flytten är Marielle Sterner nöjd med det nya läget på Möllan.
– Det känns helt klart väldigt positivt. Vi tycker väldigt om parken och känner oss hemma här. Vi har mycket gemensamt med Folkets park: att jobba gemensamt med barn och att jobba för att på olika sätt förbättra Malmö, säger hon.
Läs också Kunskapslabb tar över Debaser-lokalen i Folkets Park
Under veckan fylls Folkets park av vetgiriga barn och ungdomar. Det är nämligen premiär för Cool Minds vetenskapsfestival Big Bang.
Hela festivalprogrammet är gratis och innehåller punkter som workshop i att bygga sitt eget vindkraftverk, tävling med egentillverkade solbåtar och skaparverkstad. Dessutom ska förhoppningsvis ett världsrekord slås.
– På torsdagen ska vi försöka slå rekord i antal volt som produceras av potatis, vi får se hur det går. Vi ska använda 500 potatisar så det kommer att bli mycket att koppla ihop för barnen som är med, säger Marielle Sterner.
Det finns även programpunkter som riktar sig till en vuxen publik. Bland annat anordnas en paneldiskussion om hur man kan inspirera flickor till att välja en karriär inom IT, spelutbildningen The Game Assembly berättar om spelprogrammering och Mensa föreläser om särskilt begåvade barn.
Läs också Spelutbildningen The Game Assembly i Malmö utsedd till näst bäst i världen
Festivalen kommer inte att vara begränsad till Cool Minds lokaler – utan hela parken fylls med evenemang under de fyra dagarna.
– Förhoppningsvis kan man gå runt i parken en hel dag och njuta av festivalen, säger Marielle Sterner.
Kommer Big Bang att återvända nästa år?
– Ja, vi hoppas det. Tanken är att det ska bli en återkommande festival.
Hela programmet för festivalen finns tillgängligt på Cool Minds hemsida.
Gå till toppen