Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

”Åren av uppförsbackar stärkte mig”

Tiden som partiledare för Centern har varit händelserik med stormar, uppförsbackar och framgångar. Nu ska Annie Lööf försöka hinna ha semester innan en intensiv höst. Skogspromenader med dottern är något hon längtar mest efter.

I våras kom Annie Lööfs biografi "”Sanningens ögonblick”. Att skriva boken beskriver hon som både svårt och förlösande.Bild: Anders Wiklund/TT
Vi ses några dagar före Almedalsveckan i Annie Lööfs arbetsrum på riksdagen. Det är en ganska vanlig arbetsdag, berättar hon, men också sista rycket innan sommaren. I år är tanken att ta drygt två och en halv veckas semester. Förra året hann det bara bli en innan Transportstyrelsens it-skandal tvingade henne att avblåsa ledigheten.
– Men nu hoppas jag att vi får den där avkopplingen som vi behöver. Det har varit oerhört krävande år och det kommer att vara en intensiv valrörelse. Sen är det ju så att det inte är slut på valdagen – det är då det börjar!
Årets semesterplan är att göra några miniutflykter. Kanske en sväng till Kolmården eller bara gå på upptäcktsfärd i skogen med dottern. Annie Lööf tar fram mobilen och visar en bild av Ester, som visar sig vara en minikopia av mamma.
– Hon är lik mig till utseendet och hon har ju mitt hår. Dessutom är hon väldigt envis och bestämd och modig.
Som exempel berättar Annie Lööf om hur dottern på midsommaraftonen tågade fram till dragspelaren för att sjunga ”Blinka lilla stjärna” inför alla.
– Jag blev väldigt stolt och imponerad. Det hade jag aldrig vågat göra när jag var i hennes ålder. Då var jag ganska blyg och tyckte till och med att det var jobbigt att prata i telefon.
Så är det inte längre. Åren i politiken och offentligheten har gjort sitt. Samtidigt påpekar Annie Lööf att det just är offentligenheten, eller snarare kändisskapet, som hon gillar minst. Därför är hon noga med att aldrig blanda sitt privata liv med politiken. Inga hemma-hos-reportage, inga bilder på dottern och så vidare. Men i den självbiografiska boken ”Sanningens ögonblick” som kom i våras och som handlar om de sju åren hon lett Centerpartiet, tänjer hon lite på den gränsen.
– Jag skriver som privatpersonen Annie och inte partiledaren Annie. Det är en stor skillnad.
Hur var det att skriva boken?
– Både svårt och förlösande, lite som en terapisession. Jag hoppas att den inspirerar andra att både våga och vilja, men också se att även vi som är högpresterande ledare som syns i offentligheten känner oss otillräckliga många gånger. Men det är okej att känna så. Livet är inte alltid perfekt, men man gör så gott man kan.
Annie, som från början hette Johansson i efternamn växte upp i Maramö utanför Värnamo med mamma, pappa och två småsystrar. I den lilla byn, som präglas av jordbruk, bodde även kusinerna och mor- och farföräldrarna. Annie var duktig i skolan, fotbollsintresserad och målvakt i IFK Värnamo. Under gymnasietiden gick hon med i Centerns ungdomsförbund och bestämde sig för att plugga till jurist.
År 2006 kryssades hon in i riksdagen och bara fem år senare valdes hon till partiledare, blev näringsminister, tog sin juristexamen och gifte sig. I samma veva dog båda hennes svärföräldrar. Dessutom kämpade partiet med låga förtroendesiffror.
– Det var tuffa år. I början fanns en stor förväntan på mitt ledarskap, att jag skulle vända trenden och göra Centerpartiet tydligare igen. Två år in i mitt ledarskap stormade det rejält i partiet när det av en arbetsgrupp tagits fram ett nytt idéprogram. Men åren av uppförsbackar stärkte mig. Så här i efterhand kan jag se det. I dag känner jag mig väldigt trygg och lugn.
Sedan dess har förtroendet för Annie Lööf stärkts och Centerpartiets opinionssiffror fördubblats. Själv menar hon att hon har blivit mer trygg i sin roll som politisk ledare. Förändringen har handlat om att hon själv har utvecklats och blivit mer erfaren.
– Det blir man ju i takt med allt man har gått igenom. Motgångar och mer ansvar stärker en ju i ens ledarskap.
Hur har det påverkat dig att få barn?
– Jag har nog förändrats av att få något som är så mycket viktigare och som betyder allt. Det styr ens prioriteringar och hur man agerar. Det var ett naturligt steg då när jag var 32 år och vår dotter var väldigt efterlängtad. Det gjorde att jag blev hel både som ledare och människa, upplevde jag. TT
Fakta

Annie Lööf

Fyller: 35 år den 16 juli 2018.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Familj: Maken Carl-Johan och dottern Ester, 3 år.

Gör: Centerpartiledare.

Aktuell: Gör sin andra valrörelse som partiledare för Centern. Kom i våras ut med den självbiografiska boken ”Sanningens ögonblick”.

Om att fylla 35: ”Det känns väldigt bra. Jag har varit med om väldigt mycket trots att jag bara är 35 år. Jag har fått stor erfarenhet och ser fram emot att bli äldre.”

Så firar jag födelsedagen: ”Med familjen, men jag vet inte exakt hur. Min man har skrivit in i min kalender att det blir en överraskning. Förmodligen kommer vi att göra en utflykt i skärgården.”

Så tacklar jag motgångar: ”Man måste lära sig något av sina motgångar. Det är så man utvecklas. Det är bra att gå på nitar och ta sig förbi uppförsbackar. När man gått igenom en kris är det viktigt att ta sig tid och ta reda på hur man agerade och varför.

”Så tacklar jag framgångar: ”Jag är en väldigt rastlös person och vill vidare till nästa mål. Jag måste bli bättre på att fira framgångar. Det är viktigt. Både i det lilla och i det stora. Det kan vara att man har gjort bra ifrån sig i en debatt eller att jag och dottern har målat om rummet.”

Gå till toppen