Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Svar till S: Vi måste möta svårt sjukas vilja att bo kvar hemma

Att möta nya behov kräver nya sätt att arbeta menar Pia Almström och Ann-Sofie Thuresson (M) i ett svar till Catrin Tufvessons (S) debattinlägg om Vila-enheten.Bild: Anders Malmberg
När VILA-gruppen (vård i livets avslut) kom till var det för att ha en vårdform för yngre, svårt sjuka, i livets slutskede. De kunde av olika skäl inte vårdas hemma, och korttidsboendet var mer anpassat för äldre. Hospiceverksamheten var inte utbyggd för det tänka behovet. VILA-avdelningen blev ett alldeles utmärkt alternativ.
Läs också M måste ta ansvar för de beslut de har fattat
Idag är hospice utbyggt och Region Skåne har ansvaret för de svårt sjuka patienter som behöver palliativ vård. Befinner man sig i slutet av livet ska man kunna få vård i det egna hemmet, vare sig det hemmet är i en villa, lägenhet, eller i särskilt boende. Det finns ingen anledning att man ska tvingas flytta de sista veckorna i livet.
Läs också Rekordmånga protesterar mot Vila-nedläggning
Förra året vårdade Kävlinge hemvård betydligt mer än 100 personer i livet slutskede. Över 80 procent hade hjälp av vår fantastiska personal i hemvården. Anhöriga vittnar om den goda vården som just givits i hemmet eller på det särskilda boendet den sista tiden. Vi är stolta och tacksamma för denna personals insatser, något som inte hörs alls i debatten av socialdemokraterna. VILA-gruppen har gjort en fint jobb, det står tydligt. Men vi behöver rusta för framtiden och kompetensen hos VILA-gruppen behöver komma alla till gagn, och inte bara ett fåtal som får ett biståndsbeslut. Därför ser vi positivt på förändringen som sker.
Omorganiseringen görs inte av ekonomiska skäl, utan för att anpassa till de krav som finns, idag och i framtiden. Vi måste klara av att möta viljan hos våra invånare att bo kvar hemma. Skulle det behövas en vårdplats kommer vi att kunna erbjuda det inom korttidsverksamheten. Där kommer det att finnas all den kompetens som behövs. Det är behovet hos våra invånare som ska styra, inget annat.
Att möta nya behov kräver nya sätt att arbeta. Det kräver att vi organiserar oss för imorgon och inte igår. Det är så vi tar ansvar.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du

Pia Almström (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Kävlinge

Ann-Sofie Thuresson (M)

Socialnämndens ordförande, Kävlinge
Gå till toppen