Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Filip Yifter-Svensson: En kvinnlig Hemingway återinskrivs in i historien

Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fatima Bremmer

författare, journalist

I likhet med många andra sommarprat börjar detta med en scen. Men det är inte Fatima Bremmer själv som sitter där på tåget, utan föremålet för hennes biografi ”Ett jävla solsken”.
Tjugotreåriga Ester Blenda Nordström – som har spökat ut sig i billiga kläder och smutsat ner sina fingrar – är på väg till en bondgård i Sörmland. Där ska hon wallraffa som piga. Reportageserien i Svenska Dagbladet skänker henne berömmelse.
I en tid när kvinnor saknade rösträtt gick Ester Blenda Nordström omkring i byxor och körde motorcykel. Dessutom var hon lesbisk, vilket vid denna tid var olagligt.
Hon var en sådan där Hemingwaytyp som drogs till farliga platser: under en hästtur på Pampas var hon beväpnad med såväl skjutvapen som knivar.
Fatima Bremmer berättar att hon blev besatt av att återinföra denna pionjär och normbrytare i historieskrivningen.
Det är ett välskrivet program, och allt annat vore väl konstigt – det bygger ändå på en Augustprisbelönad biografi. Vid något tillfälle gör Bremmer ett halvhjärtat försök att slå en bro mellan sitt eget liv och Ester Blenda Nordströms – hon kände också ett utanförskap under uppväxten på Västgötaslätten. Men oftast håller hon sig i bakgrunden. Det är klokt. De flesta liv står sig slätt i jämförelse med Ester Blenda Nordströms.
Gå till toppen