Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen Harry Shotter och Super Mario på Systembolaget

När Shotluckan ville sälja sina likörer Harry Shotter och Super Mario på flaska tog det stopp. Det amerikanska filmbolaget Warner Bros. och det japanska spelbolaget Nintendo protesterade och vann.

Shoten Super Mario längst till höger med tillhörande godissvamp.Bild: Emma Larsson
Sedan 2015 har baren Shotluckan funnits i Lund. Precis som namnet antyder är de inriktade på shots och flera är namngivna efter kända karaktärer. Bland dessa finns tv-spelshjälten Super Mario och Harry Shotter, en anspelning på trollkarlen Harry Potter.
Läs också Shot med show – äntligen lucköppning i Lund
Men när Shotluckans grundare skulle ansöka om varumärkesskydd för att sälja Harry Shotter och Super Mario på flaska tog det inte långt tid innan jurister från Warner Bros. och Nintendo hörde av sig.
– Då förstod vi att det var ganska sannolikt att vi inte skulle få behålla våra varumärken, säger Kim Strömberg, en av Shotluckans grundare.
Läs också Shotbar öppnar i Malmö: ”Vårt fokus är underhållning”
Nu i juli, ett halvår senare, kom beslutet från Patent- och registreringsverket - Shotluckans registrering upphävs.
– Det är ju tråkigt men vi förhåller oss till det, säger Kim Strömberg.
Super Mario kommer därför inte att göras på flaska och Harry Shotter har, efter samtal med Warner Bros. advokater, döpts om till bara Shotter.
Gå till toppen