Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Köttbutik flyttar till anrik köttmark

Delikatessbutiken Matmakarna i Kävlinge växer och planerar flytt till gamla Scanområdet. Om två år blir de ett av de första företagen i Kävlinges nya stadsdel Stationsstaden.
– Det känns kul att vi hamnar på anrik köttmark, säger ägaren Roger Nilsson.

Roger Nilsson och Matmakarna finns på gågatan i Kävlinge. "Vi passar bra in i Kävlinge, vi märker att unga nyinflyttade familjer uppskattar oss och när vi ordnar event blir det snabbt slutsålt" säger han.Bild: Klaes Vilhelmsson
Han har drivit företaget på gågatan i centrala Kävlinge sedan 2011. Innan dess drev han bland annat sommarrestauranger på andra orter.
– Jag köpte delikatessbutiken här och lade till mitt stora intresse: kött. Råvarorna är i fokus, berättar Roger Nilsson som är kock i botten.
Sedan dess har verksamheten vuxit på flera sätt: butiken erbjuder hängmörat kött, de har startat en restaurangdel med populär lunchservering, de ordnar tillfälliga aktiviteter som vin-, ost- och köttprovningar, gåsmiddagar, musikquiz, after work samt fredagskrog.
– Vår nisch passar bra i Kävlinge, om vi hade legat i storstad hade det blivit en annan verksamhet. Men vi har kunder från hela Skåne, de kommer framför allt hit för att köpa vårt styckade kött av detaljer som inte finns i dagligvaruhandeln, förklarar han.
Roger Nilsson har ägt delikatessbutiken sedan 2011 och har utvecklat den med restaurang och ordnar olika aktiviteter. Nu börjar lokalen bli för liten.Bild: Privat
Han pratar om udda köttdetaljer som entrecote som är inlindat i romdränkt handduk och hängmörat fett att blanda i egna burgare.
Dessutom tillverkar företaget egen ketchup, barbequesås, marmelad och chutney och säljer vidare.
– Vi försöker arbeta så lokalt som möjligt och tillverkar ketchupen av tomater från Stävie. Vi säljer våra såser till delikatessbutiker i hela Sverige – de går till bland annat Göteborg, Jönköping, Lund, Malmö och Kalmar, berättar han.
Matmakarnas eget märke sprids över Sverige via deras såser och marmelader.Bild: Privat
All produktion görs i köket och expansionen gör att de på några år har gått från en anställd till fem fast anställda.
– Tyvärr får vi inte plats här längre. Jag hade gärna legat kvar och hade planer på att bygga om, men det gick inte att lösa så vi kom fram till att det var bättre att flytta, säger Roger Nilsson.
Valet föll på en helt ny lokal i nya stadsdelen Stationsstaden – i ett hus som ännu inte är byggt. Där blir det en mer än dubbelt så stor lokal som i dag, på hörnan till nya torget – mitt emot nya kommunhuset. Huset ska stå klart om två år.
– Vi är i full gång med att planera de nya lokalerna. Det blir bättre logistik för oss med ett större kök med tillverkningsdel, ett helt styckningsrum, plats för att packa pallar, och en restaurangdel med nästan dubbelt så många sittplatser, berättar han.
Hur är det att flytta från Kävlinge centrum till ett nytt område?
– Det är lite sorgligt att lämna men väldigt inspirerande att bygga nytt som är optimerat för oss – det kommer att bli superbra och ligga centralt. Vi kommer att få en hörntomt mot nya stationstorget, nära järnvägen. Vi har väldigt mycket resenärer i Kävlinge så jag funderar på att då börja med frukostpåse, mer takeawayluncher och mer helgöppet, säger han.
Vad händer härnäst?
– Nu ska jag ha semester, men i höst blir det några nyheter: i augusti börjar vi med after work med musik i Kävlinge och längre fram blir det julmat med underhållning, säger han.
Gå till toppen