Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Maria Küchen: På hans gravsten ska det stå: polis

Bild: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Anders Thornberg

Rikspolischef

Polisen har haft svårt på sistone att hålla stånd mot antidemokrater som till bristningsgränsen utnyttjar demokratins principer. I det läget kändes det både fel och rätt att höra Anders Thornberg, rikspolischef sedan i januari, berätta i Sommar om sin kärlek till konsten och äventyr till sjöss.
”Illegal invandring” – jag gissar att rikspolischefen syftade på papperslösa – nämndes utan uppföljning i en torr bisats. Senare definierade Anders Thornberg det som en plikt för varje medborgare att försöka hjälpa unga som är på väg att radikaliseras. Mot slutet utmynnade programmet i ett högtidstal om polismyndighetens uppdrag, men jag var inte beredd på slutorden:
”På min fars gravsten står det Ingvar Thornberg, sockerbagare, och på min gravsten ska det stå Anders Thornberg, polis.”
Så ser Sverige ut, ändå, ännu. Här finns småföretagare och tjänstemän som ser människan och följer lagen, vilken den än är, stolta över sitt kall, men kanske var det korrupt av rikspolischefen att spela flera låtar av och med sin bror som är jazzmusiker?
Det förlåter jag och tycker om. Och visste ni att rikspolischefen i ungdomen spelade i ett band som delade replokal med Gyllene Tider?
Det var förr. De gyllene tiderna är över, även om Thornberg aldrig sa det. Han sa bara att tiderna har förändrats.
Gå till toppen