Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Reggaefestivalen Baskalas intar Folkets park – med General Knas, Ayla och Labyrint

Konserter med artister som General Knas, Labyrint och singelaktuella Ayla, karibisk mat och efterfest på Moriskan. Det är vad som väntar när reggaefestivalen Baskalas intar Folkets park i helgen.

Ayla, General Knas och Labyrint är några av artisterna som kommer till Baskalas i Malmö.Bild: Ali Jehad André Mårtensson Robin Haldert/TT
– Du kan vänta dig riktigt härlig stämning, nice vibe, grym musik, riktigt bra mat – och förhoppningsvis sol. Du får se det tyngsta inom hiphop och reggae på samma scen, säger Dennis Marko på skivbolaget Reggaestrerad, en av initiativtagarna bakom Baskalas.
Baskalas är en nystartad turnerande endagsfestival med fokus på reggae, hiphop och dancehall.
Bakom Baskalas står bokningsbolaget LinkUp som jobbar med reggaefestivalen Öland Roots, det Skånebaserade skivbolaget Reggaestrerad och musikbolaget SwingKids från Göteborg.
– Det är otroligt professionella människor bakom. Öland Roots har varit igång i 15 år och de har stenkoll på hur man bygger upplevelsen. Det är mer än bara musiken – det handlar om hela viben, säger Dennis Marko.
Årets första stopp för Baskalasturnén blev i Norrköping i början av maj och fredag den 20 juli intar festivalen Folkets park i Malmö.
– För oss var det viktigt att hitta en plats som vi kunde växa och hitta en långsiktighet på. Nu har ju Folkets park satsat på att ha betalkonserter också, som Kapten Röd förra året, och den satsningen vill vi vara med på, säger Dennis Marko.
På scenen står flera Skåne- och Malmöbaserade artister, bland annat General Knas, Lazee, Ayla, Antonio D och Eka Scratch. De får sällskap av den klassiska rapgruppen Labyrint och sångerskan Etzia från Göteborg.
– Vi skiftar artister i de olika städerna men vi har en bas. Vi försöker alltid att lägga in lokala akter. När vi är i Malmö så vill vi främja Malmö och lokala artister, säger Dennis Marko.
Läs också Ayla satsar på reggae på svenska: ”Det är det här jag alltid velat göra”
Efter Malmö väntar ytterligare två stopp för Baskalasturnén den här sommaren och ytterligare några i höst. Men nästa år blir festivalen betydligt större, lovar Dennis Marko.
– I maj nästa år drar den stora turnén igång med tio städer i hela Norden. Det blir riktigt stort med ett band som återuppstår och en sjuk lineup. I år bygger vi en bra bas till dess.
Kommer Baskalas tillbaka till Malmö nästa år?
– Absolut, Malmö är vår hemmastad.
Felicia Fredriksson, verksamhetsledare för Folkets park.Bild: Felix Gerlach.
I år ökar Folkets Park mängden betalarrangemang i parken under sommaren, bland annat med festivaler som Baskalas, I Love Reggaeton och Backyard Sessions.
– Vi upplåter vårt scenområde till de olika arrangörerna. Vi har även ett par betalkonserter, bland annat med Louise Hoffsten och Kim Larsen. De här satsningarna är för att nå ut ännu bredare. Med Louise Hoffsten och Kim Larsen hoppas vi nå ut till en lite mer mogen publik som vi gärna vill ska besöka parken i större utsträckning, säger Felicia Fredriksson, verksamhetsledare för Folkets park.
Läs också Världsrekordförsök när vetenskapsfestival för barn intar Folkets park
Men hon är noga med att betona att det bara rör sig om cirka två externa evenemang i månaden som inte är gratis.
– Betalarrangemangen är utöver vårt ordinarie program, vi gör inte färre arrangemang med fri entré för att ge plats åt betalarrangemang utan vi växlar upp och erbjuder fler arrangemang, säger hon.
Gå till toppen