Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Patrik Svensson: Sacha Baron Cohen är chanslös mot verkligheten

Nya serien "Who is America?" har svårt att mäta sig mot Donald Trumps Twitterflöde.

Bild: Richard Shotwell
Det mest sensationella i premiäravsnittet av ”Who is America?” (premiär i söndags på HBO Nordic) är naturligtvis när Sacha Baron Cohen i rollen som bredaxlad israelisk terroristexpert lyckas få ett antal amerikanska politiker att ställa upp på idén att fler barn borde bära vapen.
”Jag stödjer ett vapenprogram i förskolan. Jag tycker det vore klokt att införa det i USA”, säger den republikanske tidigare senatorn Trent Lott, omedveten om att det är en utklädd tv-satiriker han har framför sig. ”Grundlagsfäderna satte ingen åldersgräns för rätten att bära vapen”, fyller kongressledamoten Joe Wilson i. ”En treåring kan ju inte gärna försvara sig mot en automatkarbin genom att kasta ett Hello Kitty-pennfodral.”
Sensationellt, ja. Eller kanske inte. Att det finns högt uppsatta amerikanska politiker som tycker att barn borde utbildas i att hantera vapen och bära vapen i skolan överraskar väl egentligen ingen alls. Att den oinskränkta rätten att bära vapen är en fråga som klyver det amerikanska samhället på mitten är en sanning lika väletablerad som att jorden är rund (eller om den nu är platt). En satir som siktar in sig på att ”avslöja” detta förhållande är i själva verket inte mycket till satir alls.
Men mitt problem med Sacha Baron Cohens nya och vansinnigt upphaussade tv-serie handlar egentligen inte så mycket om att den slår in öppna dörrar. Om det var förbjudet vore det väl närmast omöjligt att överhuvudtaget verka som komiker idag. Nej, det handlar mer om det där outtalade men uppenbara kontraktet mellan Cohen och tittaren. Det som är så mycket tydligare här än i exempelvis de tidiga Ali G- och Brüno-programmen. Kontraktet som säger att vi står på samma sida, att vi är överens. Ja, de där vapenviftande republikanerna är verkligen helt sjövilda. Nudge, nudge. Tack för påminnelsen gamle kompis.
Naturligtvis är han fortfarande rolig, och naturligtvis kommer jag att se varenda ett av de kommande avsnitten (bland annat väntar ju en uppgörelse med Sarah Palin som redan hunnit ge upphov till ett infekterat gräl). Men på något sätt känns det som om verkligheten hunnit ifatt Sacha Baron Cohen. Inga dumheter han genom sitt oerhört skickliga manipulerande kan locka fram ur aningslösa makthavare kan längre vare sig förvåna eller chockera. Donald Trumps Twitterflöde finns ju där varje dag som ett ouppnåeligt korrektiv. Det ska helt enkelt fan vara satiriker i en sådan tid och i ett sådant land.
Gå till toppen