Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Heidi Avellan: Starke man gör USA svagare.

Världsledare.Bild: Pablo Martinez Monsivais
Världen vill att vi kommer överens, sade president Donald Trump inför sitt spektakulära möte med Rysslands Vladimir Putin i Helsingfors i måndags.
Visst, i den bästa av världar råder inte stark spänning mellan mäktiga länder, särskilt inte kärnvapenmakter. I den bästa av världar finns det spelregler för hur de beter sig mot varandra och reglerna följs. I den bästa av världar handlar länder med varandra, bygger förtroende och samarbetar för en bättre framtid.
Men i den här världen, den verkliga, står den ryska regimen för något annat. Ryssland omfamnar inte den liberala världsordningen, tvärtom. Kusligt nog står inte heller Trump upp för den.
Att den amerikanske presidenten bjöd in Putin i värmen så som på toppmötet, lät den ryske presidenten framstå som ledare för en stormakt, viftade bort uppgifterna om Kremls inblandning i det amerikanska presidentvalet istället för att leverera kritik och skyllde de dåliga förbindelserna på USA är olustigt. Detta dessutom efter att han läxat upp USA:s allierade i Bryssel och London.
När det amerikanska presidentplanet Air Force One lyfte på måndagskvällen efter Trumps Europavecka hade världen vridits i fel riktning. Från rätt mot makt, från regler mot styrka. Trump verkar helt enkelt imponerad av den auktoritäre ledaren som angripit sina grannländer och kringskurit demokratin hemma.
Det är alfahannarnas tid.
På goda grunder möts Trump av hård kritik på hemmaplan, också från republikaner: representanthusets talman Paul Ryan säger att Trump måste inse att Ryssland inte är en allierad och senator John McCain kallar toppmötet ett tragiskt misstag och lågvattenmärke: "Vår president misslyckades med att försvara allt det som gör oss till dem vi är – en republik av fria människor hängivna frihetens sak hemma och i omvärlden."
Det borde smärta en man med ambitionen att göra USA stort igen.
Gå till toppen