Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Världens äldsta bröd återfunnet – fyratusen år äldre än första jordbruket

I en eldstad i nordöstra Jordanien har arkeologer från Danmark påträffat bröd som bakades för 14 400 år sedan. Rekordgammalt. Därmed har de svaret på en gammal gåta: Ja, människor kunde baka långt innan de lärde sig att odla.

Den gamla boplatsen i Shubayqa. Hålet i mitten är eldstaden där bröd bakades för 14 400 år sedan.Bild: Alexis Pantos
Hittills har det bara varit en obevisad teori.
– Men nu vet vi att brödliknande livsmedel producerades långt innan jordbruket utvecklades, fastslår Amaïa Arranz Otaegui, arkeolog och botaniker verksam vid Köpenhamns universitet.
Fyndplatsen heter Shubayqa och ligger i nordöstra Jordanien. Här bodde jägare och samlare i förhistorisk tid. Den som använde eldstaden senast brydde sig inte om att göra rent efter sig. Tack för det, säger arkeologerna från Danmark och Storbritannien.
Mer än fjortontusen år efter sista baket hittade de brödresterna – tjugofyra förkolnade bitar, ett par millimeter tjocka och en halv centimeter stora.
Analysen visade att det handlar om platta brödkakor, som bakats på vete, råg, korn och havre. Eller rättare sagt vildväxande släktingar till dessa grödor, för med sina 14 400 år är det påträffade brödet fyratusen år äldre än de första kända jordbruken i denna del av världen.
Arkeologerna Amïa Arranz-Otaegui och Ali Shakaiteer samlar fynd i Shubayqa.Bild: Joe Roe
Jordbruket uppstod när människor efter att tidigare ha levt på jakt och samlande övergick till att bli bofasta odlare och djuruppfödare.
”Brödets ursprung har länge förknippats med jordbrukets och spannmålsodlingens uppkomst. Våra fynd visar att tillverkning och konsumtion av bröd förekom minst fyratusen år före jordbruket”, skriver forskarna i rapporten som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
Det handlar alltså om vilda växter, som jägar-samlarsamhällen har skördat. Fröna har sedan torkats, malts och använts i hushållet. I Shupayqa har arkeologerna hittat två välbevarade eldstäder, där de tjugofyra olika matresterna innehöll rester av frön från en rad olika halvgräs.
”Tack vare dessa fynd kan vi skaffa oss detaljerad information om den tidens diet och matlagningsteknik, och få unika insikter om övergången till växtodling” summerar forskarna.
Gå till toppen