Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aktiv 100-åring som gärna mejlar

Brittan Markholm fyller 100 år onsdagen den 18 juli.
Brittan Markholm, Malmö, fyller 100 år onsdagen den 18 juli.
– Det är en hög ålder. Men flertalet av hennes släktingar har blivit över 90 år, någon har till och med blivit över 100 år, säger sonen Göran Markholm.
Läs också Fyrahundra år av nyfikenhet
Brittans farfar Nils Ekström var en av storbyggmästarna i Malmö på slutet av 1800-talet.
– Min mor har berättat att hon kan minnas att hennes föräldrar var trogna läsare av Sydsvenskan redan innan hennes födelse och familjen har således haft tidningen i sitt hem i över 100 år. Hon läser fortfarande tidningen dagligen och då utan glasögon, berättar Göran Markholm.
Brittan Markholm man Stig avled 1987 och hon har levt ensam i många år. Men hon har en stor familj med tre barn, sju barnbarn och 14 barnbarnsbarn.
– Sedan hon sålt sitt hus som de bodde i under många år bor hon nu i en egen lägenhet i centrala Malmö och klarar sig själv utan nämnbar hjälp. Hon går gärna och handlar själv innan hon lagar mat både till sig själv och gärna till några gäster.
Hennes hörsel har dock försämrats något under de senaste åren. Hon köpte då en dator för att bättre kunna kommunicera och lärde sig snabbt att bland annat mejla till sina släktingar och vänner.
Brittan tog handelsstudenten i unga år men kom aldrig riktigt in förvärvslivet förrän hennes tre barn (Göran, Lars och Eva) var utflugna. Hon arbetade i många år på Nordsjös exportavdelning där hon hade stor glädje av sina språkkunskaper i engelska och tyska.
– Att mycket väl behärska tyska har hon nu glädje av när hon träffar sina yngsta barnbarnsbarn som bor i Tyskland. säger Göran Markholm.
Efter sin pensionering var Brittan Markholm mycket aktiv i en av SPF-seniorernas styrelser där hon var ordförande i tolv år.
Högtidsdagen firar hon med sin familj i Hofterup.
Gå till toppen