Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Facket kräver Vellinge på 300 000 kronor i skadestånd för sparkat skyddsombud

Lärarnas Riksförbund (LR) kräver att Vellinge kommun häver avskedet av läraren och huvudskyddsombudet Lars Hemzelius – och betalar ett skadestånd på 300 000 kronor. Nu vill facket driva frågan vidare i domstol.

"Det här är bekymmersamt ur ett rent arbetsrättsligt perspektiv. Hur ska man kunna driva en förhandling när man inte vet vad anklagelserna är", säger Ingrid Lindholm från LR, som företräder Lars Hemzelius i tvisten mot Vellinge kommun.Bild: Patrik Renmark
Sydsvenskan har i en serie artiklar under våren skrivit om krisåret på Stora Hammars skola i Höllviken, som för några veckor sedan kulminerade i att kommunen avskedade LR:s huvudskyddsombud Lars Hemzelius.
Vellinge kommun försökte först köpa ut Lars Hemzelius för 24 månadslöner, motsvarande en summa på drygt 1,1 miljoner kronor. Han avböjde och förra veckan möttes parterna i en lokal tvisteförhandling.
Lärarnas Riksförbund, som företräder huvudskyddsombudet, vill att kommunen ogiltigförklarar avskedet, ersätter Hemzelius för förlorad lön och betalar ett skadestånd på 300 000 kronor.
– Det är ett högt skadestånd, för att vi anser att det här beslutet är fattat på så pass felaktiga grunder, säger Ingrid Lindholm, regional ombudsman för LR.
Läs mer: Lärarna som lämnat skolan står upp för ombudet som kommunen vill sparka
Tidigare har kommunen presenterat ett underlag på nio punkter, som bland annat rör Hemzelius bemötande av elever, kollegor och chefer. I dokumentet, som har undertecknats av Vellinges utbildningschef Fredrik Wegbratt, riktas också kritik mot uttalanden som skyddsombudet gjort i media och den "osunda subkultur" man menar har bildats på skolan under ledning av honom.
– Det är ovanligt att man har nio punkter och inte specificerar någon. Inga namn, datum eller tidpunkter. Då är vår slutsats att det inte finns grund för åtgärden. Vi har avslutat i oenighet och kommer att driva ärendet vidare i domstol, säger Ingrid Lindholm.
Läs mer: Kommunen lyfter uttalanden i media som grund för skyddsombudets avsked
Kommunen hänvisar å sin sida till att berörda medarbetare bett om anonymitet, och att det rör sig om "pågående allvarliga missförhållanden". Samtidigt tillbakavisar man kritiken att avskedet har något med Hemzelius fackliga arbete att göra.
– Utifrån vårt arbetsgivaransvar och med respekt för de som lämnat uppgifter till oss och känner stark oro för att drabbas av den kampanj som Lars Hemzelius bedriver på sociala medier har vi valt att inte lämna ut fler namn eller händelser i detta skede, säger Fredrik Wegbratt.
Fackets nästa drag blir nu dels att kalla till en central tvisteförhandling, dels att vända sig till Arbetsdomstolen med ett yrkande om att anställningen ska bestå så länge tvisten pågår.
Läs mer: Oppositionen vill att avskedet av skyddsombudet prövas i domstol
I veckan har också LR:s kommunombud i nitton skånska kommuner ställt sig bakom ett gemensamt protestbrev till kommunen, där man ifrågasätter avskedet. Där skriver man bland annat: "Då arbetsgivaren inte redovisat någon saklig grund för grov misskötsel anser vi att avskedandet beror på det faktum att Lars Hemzelius är fackligt ombud."
Gå till toppen