Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hotade med att gräva upp anhörigs aska om avgift inte betalades

Någon som uppgav sig för att vara från Kävlinge församling ringde och sa att kvinnan måste betala 5000 kronor – annars skulle hennes anhöriges aska grävas upp ur minneslunden, enligt polisanmälan. Samtidigt har en man i 90-årsåldern råkat ut för ett liknande bluffsamtal.

Det var under förra veckan som de båda församlingsmedlemmarna blev uppringda av en person som sa sig komma från Kävlinge församling, vilket Skånska Dagbladet var först att rapportera om.
Till mannen i 90-årsåldern ska personen ha sagt att han var tvungen att betala 7 000 för att få ha kvar sin anhöriges grav på kyrkogården.
Samtalet som kvinnan fick ska ha gått ut på att hon skulle betala 5 000 kronor. Annars skulle hennes anhöriges aska grävas upp ur minneslunden, enligt polisanmälan.
I båda fallen har församlingsmedlemmarna blivit ombedda att lämna ut sina kontoutgifter – något som de dock inte gick med på, och varken kvinnan eller mannen betalade, berättar Mats Andersson Risberg, kyrkoherde i Kävlinge församling.
Han betonar att Kävlinge församling aldrig ringer och frågar om kontouppgifter om det är någon avgift som ska betalas.
– Naturligtvis inte, vi jobbar lite seriösare än så.
"Det är så lågt att ge sig på äldre människor och gå in i det som kanske är det allra känsligaste för dem", säger kyrkoherde Mats Andersson Risberg.Bild: Johanna M Karlsson
Hur mådde de två församlingsmedlemmarna efter samtalen?
– Som jag har förstått det mådde de dåligt av det och var upprörda. Det är klart att när det handlar om anhörigas gravar, att det går djupt in i en.
– Det är så lågt att ge sig på äldre människor och gå in i det som kanske är det allra känsligaste för dem.
Vad polisen och kyrkoherden känner till än så länge, är det inga fler som har fått liknande samtal. Kävlinge församling har gått ut på sin hemsida och varnat om bluffsamtalen. Där uppmanar man också den som drabbas att lägga på luren.
Båda händelserna är polisanmälda.
– Vi har inte någon skäligen misstänkt, men vi har vissa uppslag som vi ska titta närmare på, säger kommunpolisen Michael Rydberg.
Gå till toppen