Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

”Bevare oss från näringslivsprofiler som statsministrar”

Valet kryper allt närmare. Inför avgörandet den andra söndagen i september tar 8till5 tempen på det politiska engagemanget i Skånes näringsliv, och låter olika profiler ringa in sina hjärtefrågor. Först ut är Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg, som får ångest av ministrar som vill sola sig i glansen av hippa näringslivsarenor.

Fredrika Gullfot är grundare av och vd för Simris Alg.Bild: Peter Brinch
Vilken är den viktigaste valfrågan?
– Miljön och klimatet. Om man behöver en motivering så har man nog inte riktigt förstått hur det egentligen står till med planeten vid det här laget.
På vilket sätt har tidigare valresultat påverkat din verksamhet?
– Valresultat är överskattade när det gäller företagsverksamhet, företag är världsbäst på att ständigt anpassa sig till nya förutsättningar. Sedan kan de enskilda politiska besluten förstås få tokiga konsekvenser. Det finns ju inte en politiker idag som inte vill främja företagande, och särskilt oss innovationsföretag. Men oj så fel det blir – alltifrån förra regeringens investeraravdrag som blev en ohanterbar administrativ börda, till de nya personaloptionerna som i praktiken inte går att använda. Jag får ångest varje gång jag ser en minister på besök hos någon hipp inkubator eller startup-arena, istället för att lyssna på själva företagen och arbeta för en bättre näringslivspolitik i grunden.
Vad tycker du att politikerna kan göra för att förbättra Öresundsintegrationen?
– Politikerna raserade det mesta över en endaste natt genom att återinföra gränskontrollerna. Bilden av Skammens staket i Hyllie kommer för alltid vara fastetsad på mina näthinnor och något jag med sorg kommer berätta för mitt barnbarn. Det var ett svek och förtroendebrott som fick många av oss att tappa tilltron till våra politiker för all framtid. Tänk vilken nytta alla dessa poliser istället hade kunnat göra på våra gator. Nej, bort med gränserna. Och så vill jag se det där höghastighetståget mellan Oslo, Malmö och Köpenhamn, dra gärna vidare spåren ner till Hamburg och Berlin tack.
Vilken skånsk näringslivsprofil tycker du hade passat bra som statsminister?
– Bevare oss från näringslivsprofiler som statsministrar! Det tror jag inte ett dugg på. Se på Berlusconi och Trump, där vill vi väl ändå inte hamna? Låt affärsmänniskor driva företag, och politiker driva politik. Att driva affärsverksamhet är väsensskilt från att bygga och förvalta en välfungerande stat, det måste vi ha respekt för. Så jag föreslår istället en skånsk politiker, Niels Paarup-Petersen, som drivs av ett genuint engagemang för våra viktigaste samhällsfrågor – inklusive näringslivet.
Vilken politiker hade du velat ha i ditt företag?
– Vi har två fantastiska medarbetare som lämnar oss i höst och en av dem, Emma, kommer ägna sig åt politik på heltid. Det skulle väl vara att få tillbaka just henne i så fall. Ellen kommer däremot läsa företagsekonomi, så där är chanserna kanske större. Den tjejen kan å anda sidan lika väl gå och bli statsminister en dag, för hon klarar typ allt.
Om du hade suttit i regeringen, vilka näringslivsfrågor skulle du först vilja ta tag i?
– En extremt offensiv grön skatteväxling så att gamla fulföretag och obsoleta strukturer inte gynnas på bekostnad av ny, grön teknik och hållbara lösningar. Göra upp med all greenwashing inom samverkansprogram och innovationsarenor för att istället satsa medlen på konkreta näringslivsinsatser, som till exempel betydligt sänkta skatter på arbete och krav på cirkulär produktion. En Ny Svensk Modell, som istället för förlegade arbetsmarknadsstrukturer bör bygga på en kompromisslös förvaltning av naturresurser, gemensam välfärd, och företagen som samhällsmotor. Ge mig två mandatperioder.
Fakta

Fredrika Gullfot

Ålder: 51.

Sysselsättning: Vd för Simris Alg.

Läser: Försöker just nu traggla mig igenom Black Swan av Nassim Nicholas Taleb, men blir bara provocerad av de skamlöst förenklade argumenten. När man kommit upp i min ålder är man inte lika lättimponerad, men jag vill läsa den för att bättre förstå min samtid. Därmed inte sagt att han har fel i sak.

Gör på valdagen: Går och röstar, förhoppningsvis inte blankt. Som så många andra saknar jag ett riktigt knallgrönt socialliberalt parti.

Läs alla artiklar om: Näringslivets valfrågor 2018
Gå till toppen