Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Brist på specialistutbildade sjuksköterskor bidrar till att ambulanser står stilla.”

Sjuksköterskor måste få bättre betalt för det värdefulla arbete som är avgörande för att kunna ge den bästa vården. Det är dags att införa individuell lönesättning för sjuksköterskor i Region Skåne, skriver centerpartisterna Birte Sandberg, Niels Paarup-Petersen och Stina Larsson.

Under juni månad stod ambulanserna i Malmö, Skurup, Svedala, Trelleborg och Vellinge stilla i 310 timmar.Bild: Johan Nilsson/TT
För att sjukvården ska fungera behövs ambulanser som rullar och personal med förutsättningar för att ge en vård av hög kvalitet.
Under juni månad stod ambulanserna i Malmö, Skurup, Svedala, Trelleborg och Vellinge stilla i 310 timmar, enligt Region Skånes egen statistik. Orsaken är personalbrist. Motsvarade siffra i nordvästra Skåne är 17 timmar.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr Region Skåne, och därmed har ansvar för ambulansverksamheten, har länge förespråkat att ambulanserna ska drivas i regionens egen regi.
De två partierna stod tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna bakom att Region Skåne tog över driften av ambulanserna i Malmöregionen från Falck i februari i år. Hittills vet vi att det kommer att kosta 40 miljoner kronor bara för ändrade regler och kollektivavtal.
Vad vi kan se har inte de 40 miljonerna medfört mycket mer än att regionen slipper betala vite. Det fick Falck göra varje gång en ambulans stod stilla. Dessutom har det blivit svårare att låna personal från andra ambulansdistrikt.
Det rödgröna styrets tro på att driftsformen, privat eller i regionens egen regi, är en universallösning inom vården, är verklighetsfrånvänd. Vårdens kvalitet beror lika lite på att den drivs i regionens egen regi som att årstiderna beror på glassförsäljningen.
Problemen handlar om något helt annat. Det finns en stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor, inte minst på sådana som arbetar i ambulanser. Det bidrar till att ambulanser står stilla. Tyvärr är bristen inte förvånande när sjuksköterskor i flera fall förlorar ekonomiskt på att vidareutbilda sig. Det är orimligt. Centerpartiets lösning är att sjuksköterskor som går specialistutbildning får behålla sin lön och anställning. Vårt förslag liknar Vårdförbundets om AST, Akademisk specialisttjänstgöring. På så vis kan Region Skåne både behålla och utveckla kompetens.
Såväl politiker som chefer inom Region Skåne måste se medarbetarna både när det gäller vilken kompetens de har och hur omfattande deras insatser är.
Sjuksköterskor måste få bättre betalt för det värdefulla arbete som är avgörande för att kunna ge den bästa vården.
Det är dags att införa individuell lönesättning för sjuksköterskor i Region Skåne.
För Centerpartiet är det självklart att varje skattekrona ska investeras på det sätt som är effektivast för att uppnå en god vård. Det handlar om korta köer och kvalitet, inte om i vems regi vården sker.
För Centerpartiet är det också självklart att vården är personalen. Om inte personalen kan vidareutbilda sig, återhämta sig och har rimliga villkor söker de sig antingen bort eller går sönder.
Det behövs ett nytt ledarskap inom Region Skåne som vet att det absolut viktigaste är att vården funkar för de enskilda människorna. Centerpartiet är redo att ta det ansvaret.

Birte Sandberg

Niels Paarup-Petersen

Stina Larsson

Birte Sandberg (C) är gruppledare i Region Skåne.
Niels Paarup-Petersen (C) är ledamot i sjukvårdsnämnd SUS.
Stina Larsson (C) är ersättare i sjukvårdsnämnd SUS.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen