Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Hotel Artemis: Lovande thriller får pyspunka

Skådespelarensemblen är alldeles utmärkt, men tyvärr visar sig filmens samhällskritiska inslag vara en kuliss.
Jodie Foster.Bild: Matt Kennedy

Hotel Artemis

BIO. SCIFI-THRILLER. USA, 2018. Regi: Drew Pearce. Med: Jodie Foster, Sterling K Brown, Sofia Boutella. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.34.

”Hotel Artemis” börjar lovande. Året är 2028 och det är upplopp i Los Angeles eftersom dricksvattnet har privatiserats, och företaget som äger det har stängt kranarna. Mitt i kaoset rånar några män en bank, och hamnar i skottlossning mot kravallpolis.
Två av dem tar sig blödande till Hotel Artemis, ett slags topphemligt akutsjukhus för kriminella som drivs av sjuksköterskan Jean och hennes handgångne man Everest. Den ene läggs i respirator medan Jean skriver ut en ny lever åt honom på en 3D-skrivare, den andre minglar med en fransk yrkesmördare.
Såhär långt är filmen ganska originell och spännande. Miljön är också karismatisk: Artemis liknar en kombination av slitet gammalt hotell och industrilokal, men rymmer högteknologi. När det börjar snackas om en gangster som kallas för Vargkungen pumpas förväntningarna upp.
Tyvärr drabbas filmen då av en svårartad pyspunka. Det samhällskritiska inslaget med dricksvattnet visar sig vara en ren kuliss. Andra teman som antyds betyda något för storyn – det handlar till exempel en del om veka gangsters kontra proffs – självdör. Vargkungen är inte alls så imponerande som namnet antyder.
Värst av allt: Drew Pearce (manus och regi) bestämmer sig för att förvandla scifi-thrillern till något slags halvfärdigt kammarspel där Jeans sorgliga historia, liksom allt mer av handlingen, pratas fram i banala replikskiften.
Filmen är helt enkelt ett misslyckande, trots en alldeles utmärkt skådespelarensemble med Jodie Foster (Jean) och Sterling K Brown (bankrånaren Sherman) i täten.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 20 juli
Gå till toppen