Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slottsauktion på traditionellt vis

Möbler, konst och en stor samling mattor gick under klubban på äkta gammaldags sätt vid en sommarauktion på Borgeby slott på torsdagskvällen.
– Folk är trötta på nätauktioner där samma grejer snurrar runt hela tiden, säger auktionsförrättaren Jonas Wass.

Auktionsförrättaren Jonas Wass samlar på sig varor från butiker som gått i konkurs , eller andra som vill sälja. Några auktioner varje sommar blir det.Bild: Lars Brundin
Auktionen han snart ska hålla i, går till på traditionellt sätt. Den som vill ge bud får skaffa sig en nummerlapp vid ett skrivbord framme vid scenen där utropen ska göras. Det går att lägga bud i förväg, men det går också att lyfta armen och vifta med sin nummerlapp för att få sitt bud noterat. Det finns ingen katalog, inga utropspriser och nästan inga reservationspriser – varorna dras inte tillbaka om priset är för lågt, utan säljs till högstbjudande även om det högsta budet är mycket lågt. Kunderna bestämmer utropsordningen genom att tala om vilka saker de är intresserade av, så ropas det ut först.
En timme innan auktionen ska börja vandrar ett hundratal personer runt på logen i Borgeby slott och tittar på konsten, stryker med handen över bordsytor och nyper runt mattor för att känna på tjockleken. En kvinna säger till sin man:
– Vad du än gör så kom inte hem med en matta till!
Nea Lilius (th) har redan hittat en matta. Men systern Emma Lilius är fortfarande på mattjakt.Bild: Lars Brundin
Emma Lilius däremot, hon har ingen matta alls. Nu är hon på jakt efter en, med support av sin syster som redan har lyckats hitta en matta på nätauktion.
– De har fin kvalitet. Det är svårt att få tag på något som inte är alldeles för dyrt, säger Emma Lilius.
Hon tittar på stora mattor till sin nuvarande bostad som är fjorton kvadratmeter.
– Men jag tänker att mattan ska hänga med ett tag, skrattar hon.
Det var osäkert om Scott Johansson tänkte köpa bronshunden av konstnären Andreas Wangenbrant. Men den var bra att rida på åtminstone.Bild: Lars Brundin
Just mattor fanns det gott om, ett lager från en stor mattaffär i Göteborg som nyss lagt ner.
– Det är ett av de vassaste sortiment vi har haft, säger Jonas Wass i högtalarna när han värmer upp publiken lite innan själva utropen går igång.
Läs också Lista: 90 slott och borgar i Skåne från A till Ö
Hans medarbetare står vid en stor hög med mattor, tre gånger fyra meter, och viker undan en efter en så att två spekulanter kan få se alla mönstren.
– De är ju fantastiska, säger kvinnan och fotograferar varje matta. Men vi måste hem och mäta egentligen, vi har ett så väldigt stort rum.
Två män står och pratar om annat när deras fruar kommer med varsin utropslapp. Om de inte ska köpa något kan de alltid använda lapparna som solfjädrar, konstaterar de nöjt.
– Men sitt inte och vifta med dem under auktionen. Då har ni snart köpt upp hela lagret, skojar männen.
På lördag klockan 13 är det dags igen, denna gång i Tivolihuset i Höganäs.
Gå till toppen