Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabbknapp i Whatsapp bort efter lynchningar

Sedan falska rykten spridits i Indien genom meddelandetjänsten Whatsapp, och gett upphov till lynchningar, tas nu en snabbknapp för att skicka vidare meddelandet bort.

En deltagare vid en minnesceremoni i Gauhati i juni i år, för offren för falska rykten via Whatsapp.Bild: Anupam Nath/AP/TT
Facebook-ägda Whatsapp har i Indien använts för att sprida osanna historier om övergrepp på barn. Meddelandena har snabbt blivit virala och de senaste två månaderna har fler än 20 personer dödats i lynchningar kopplade till de falska ryktena. Den senaste i raden var en 27-årig ingenjör som slogs ihjäl i södra Indien av en mobb på fler än 2 000 personer.
Whatsapp gör sina ändringar efter att indiska myndigheter hotat med juridiska åtgärder mot it-företaget. Indien är Whatsapps största marknad.
Förutom att snabbknappen försvinner, begränsas hur många andra så kallade meddelandegrupper som ett meddelande kan skickas vidare till. Det ska också bli lättare för användare av tjänsten att se om det meddelande man tar emot är ett som vidarebefordrats.
De indiska politikerna har krävt att Whatsapp ska möjliggöra att meddelanden kan spåras vid en förfrågan från myndigheterna. Men företaget vidhåller att deras service ska behålla sin fulla kryptering.
Fakta

Lynchningarna i Indien

Lynchningar är ingenting nytt i Indien, men tillgången till mobiltelefoner och sociala medier har gjort det lättare för rykten att spridas. Indien har över en miljard mobilanvändare och uppskattningsvis 480 miljoner använder internet i mobilen. Indier skickar flest meddelanden, foton och videoklipp i världen, enligt Whatsapp.

Förutom lynchningar efter rykten om övergrepp på barn, förekommer också mobbar som ger sig ut för att skydda kor och angripa personer som anses vanhedra det för hinduer, heliga djuret.

Indiska myndigheter har lanserat kampanjer för att få invånarna att se upp för falska rykten och försökt med att stänga ner internet har gjorts i vissa områden, men med begränsat resultat. En av de så kallade "ryktesbekämparna" blev istället själv slagen till döds.

Källa: AFP

Gå till toppen