Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Läsartext: Tystnadskulturen i Vellinge kommun får mig att lämna mitt jobb

"Även jag har känt rädsla för att uttala mig", skriver Emma Rydgren, utredare på utbildningsavdelningen i Vellinge kommun.Bild: Hussein El-Alawi
De senaste veckorna har Vellinge kommuns beslut om att avskeda kommunombudet för Lärarnas Riksförbund, Lars Hemzelius, skapat rubriker i pressen. Avskedandet har också fått politiska efterverkningar. Troligen väntar en dyr domstolsprocess som kommer att kosta skattebetalarna miljonbelopp.
Jag arbetar som utredare på utbildningsavdelningen i kommunen och är införstådd med den uppkomna situationen. Jag är också fullt medveten om att Hemzelius ofta agerar på gränsen till att bli anklagad; precis som han själv har uttryckt det i en intervju (Sydsvenskan 28 juni).
Läs också Kommunen lyfter uttalanden i media som grund för skyddsombudets avsked
Läs också Kommunen vill köpa ut omstritt huvudskyddsombud på Stora Hammar
Så må det vara. Men att som kommunen gjort hänvisa till uttalanden i media eller på Facebook som grund för avsked är ett grundlagsbrott. Jag blev bestört när jag läste den artikel där journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke uttalade sig (Sydsvenskan 7 juli). Funcke varnade för att en tystnadskultur kan komma att uppstå. Tyvärr finns den där redan!
Som offentliganställd tjänsteman kan och får jag inte stillatigande acceptera detta. Tystnadskulturen gynnar inte någon, allra minst verksamheten. Visst har även jag känt en rädsla för att uttala mig. Den rädslan finns inte längre kvar hos mig. Jag har på grund av tystnadskulturen valt att avsluta min anställning i Vellinge kommun. Frivilligt.
Vellinge kommuns värdegrund fokuserar på orden omtanke, glädje, mod och inte minst, trovärdighet. Omtanke och en viss glädje präglar ännu relationerna mellan kollegorna i den dagliga verksamheten. Men mot den värdegrunden är det inte trovärdigt att avskeda en person på grund av att denne använt sig av sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. Det är inte trovärdigt att ha ett lågt tak i en offentlig verksamhet. Det är inte heller trovärdigt att låta tystnaden sprida sig i en offentlig verksamhet, där medarbetare upplever att de försätts med munkavle.
Det krävs mod för att våga stå för det som är rätt och riktigt. Den som visar mod måste vara beredd att ta konsekvenserna av sitt ställningstagande. Jag borde ha tagit tydlig ställning tidigare. Men jag står för detta och vågar nu tala ut.
Min övertygelse är att en offentliganställd tjänsteman ska värna de grundläggande fri- och rättigheterna; dessa värden utgör demokratins grundbult. Jag försvarar inte innehållet i Hemzelius uttalanden och uttryck. Däremot försvarar jag till fullo hans rätt att göra så. För när tystnaden sprider sig i den offentliga verksamheten dör en gnutta av de idéer som det demokratiska systemet vilar på.

Emma Rydgren

Utredare på utbildningsavdelningen i Vellinge kommun samt kommuninvånare.
Gå till toppen