Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Trelleborg

Storbrand på anrikt gods – byggnad fick brinna ner till grunden

En spannmålstork eldhärjades kraftigt på Stora Markie gård i Anderslöv på söndagskvällen. Räddningstjänsten lät byggnaden brinna ner och fokuserade arbetet på att förhindra att elden skulle sprida sig till kringliggande byggnader.

Bild: Patrick Persson
Vid 18-tiden larmades räddningstjänst till gården i Anderslöv på grund av en brand.
– Det är en spannmålstork där det har brunnit igenom taket. Det är allvarligt, där är fullt pådrag, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänst syd.
Styrkor från flera räddningsstationer larmades till platsen, där det brann i hela den 30 meter långa byggnaden.
– Där är inget hopp för en spannmålstork med genombrutet tak, det är ingen idé att försöka lägga energi på att släcka – den har full tillgång till syre, säger Torbjörn Krokström.
Därför beslöt räddningstjänsten att låta byggnaden få fortsätta brinna.
– Man har precis tagit beslut om att låta den brinna ner och bara försöka se till att det inte sprider till andra byggnader. Den ligger inte allt för långt från övriga byggnader, sade Torbjörn Krokström vid 19-tiden.
Bild: Patrick Persson
Genom att ställa upp räddningsfordon vid de övriga byggnaderna lyckades räddningspersonalen förebygga att också dessa fattade eld.
– Vi ställer upp höjdfordon för att vattenbeskjuta för att skydda bara byggnaderna. Det kommer glöd som kan åka i vinden, och då får man vara beredd att kunna kyla av.
Fanns det risk att branden skulle sprida sig till terrängen?
– Det finns alltid en risk med den torkan vi har. Men det är mycket resurser på plats.
Stora Markie gård ligger en kilometer väster om Anderslöv och är ett gods med gamla anor som har tillhört adelssläkten Stiernblad sedan 1700-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden, som klarade sig helt undan branden, är uppförd 1926.
Godset omfattar 900 hektar mark och sträcker sig upp till Börringssjön i norr där slottsbyggnaden Markiehage uppfördes på ägorna i slutet av 1800-talet. Markie gods drivs som ett aktiebolag och är ett av Skånes 30 största lantbruk
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen