Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

Befriande anarkistiskt tankerum

Alla suger och det är ingens fel. Brombergs.

Ebba Hyltmark är född 2001. Hon går i gymnasiet i Lund och bor i Landskrona.Bild: Anna Alexander Olsson
Landskronabon Ebba Hyltmark debuterar rekordung – hon är född 2001! – på Brombergs förlag med ungdomsboken ”Alla suger och det är ingens fel”. I centrum av berättelsen står Li, som går sista terminen i nian men som redan har börjat längta bort. Bort från det trånga sammanhang som är byn där hon bor. Bort från de tuggummituggande "Shakespearetjejerna” (de som är dramatiska men har låg självrespekt), bort från störiga killar och lärare som ingenting förstår.
Li är en äkta cyniker, hon ser igenom spelet på skolgården och håller sig medvetet utanför: ”Hela tiden börjar det om. Hela tiden lever de i lögner. Hela tiden ser jag på". Istället för att hänga med jämnåriga skapar sig Li en egen kompiskrets bestående av grannflickan Olivia, en udda tjej på tio år, och så Sigvard, en pensionär som hon träffar av en slump när hon i vanlig ordning sitter ensam uppe på kullarna och lyssnar på musik. De tre skapar en sorts alternativ till den tonårsvärld som Li känner sig så främmande i.
Men sarkasmen är kanske inte bara ett val, utan också en överlevnadsstrategi för den som inte passar in, och när Li kärar ner sig i Max, en rätt vanlig kille mitt i smeten, ställs de båda världarna mot varandra. ”Vem trodde att det skulle kunna hända för fem minuter sedan? Inte jag i alla fall", konstaterar Li humoristiskt med en stil som är typisk för Ebba Hyltmark.
För är det något som driver den här romanen framåt så är det Hyltmarks energirika språk, manifesterat i Lis särskilda blick på omvärlden. Det sprakar om språket, och det går i ett högt och speedat tempo. Li kommenterar och reflekterar, tänker och tycker i maxfart, och som läsare är du hela tiden tätt inpå och inte sällan direkt tilltalad. Li faller ut i känslor och omdömen om omvärlden, och vi har bara att följa med, även då Li inte har särskilt mycket till övers för oss heller: ”Vet ni vad, jag skiter i vad ni tänker. Jag skiter i vad alla tänker". Det är befriande att befinna sig i detta anarkistiska språk- och tankerum, som påminner lite om huvudpersonen Elins maxade snack i Lukas Moodyssons film ”Fucking Åmål”.
Men det som vinns i energi går kanske stundom förlorat i djup. Karaktärsteckningen är bitvis svag och schematiskt gjord. Karaktärerna tenderar att likna varandra, och de agerar förutsägbart, utifrån de premisser de först gavs: det blir hela tiden lite för tydligt vart det barkar hän. Som att den perfekte pojkvännens mask ska falla. Som att den osynlige sidekicken ska träda in i centrum, och de tidigare så oförstående föräldrarna plötsligt ska fatta läget.
Med detta sagt är ändå ”Alla suger och det är ingens fel” en läsvärd bok, en tröst för alla längtande missförstådda tonåringar och en hyllning till de oväntade möten som livet kan ge om en bara vågar glänta på dörren till det okonventionella. Ebba Hyltmark vågar också, precis som Moodysson, skifta läge och gå in i det mörkaste mörka som kommer med tonårslivet: utslagning, ensamhet, tårar och övergrepp. Det är starkt.
Gå till toppen