Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Rasistiskt initiativ.

Hur trovärdigt är detta budskap från Feministiskt initiativ och Gudrun Schyman idag?Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
I Feministiskt initiativs nätbutik finns till försäljning en tygkasse i 100 procent ekologisk bomull med budskapet "Ut med rasisterna, in med feministerna", en slogan som användes av partiet valåret 2014.
Det ena, feminism, behöver dock inte utesluta det andra, rasism. Om nu någon trodde det.
Förra fredagen publicerade nättidningen Feministiskt perspektiv en intervju med Oldoz Javidi, riksdagskandidat för Fi och aktivist i Ship to Gaza.
Där beskriver Javidi sin dröm om en slutgiltig lösning på konflikten mellan israeler och palestinier genom vad som mest liknar etnisk rensning:
"Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras … ".
Javidi kallar i efterhand sitt uttalande "oacceptabelt" men hävdar samtidigt att hon "aldrig någonsin har tänkt, skrivit eller sagt att judar ska fördrivas eller utrotas eller tvångsdeporteras". Men vilka är "vännerna" som borde ges plats i USA om inte Israels judiska befolkning? Tänker sig Javidi att de ska flytta frivilligt, utan tvång?
Enligt Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt gick intervjun rakt ut på nätet utan att ens korrekturläsas. Först några dagar senare uppmärksammades Bratt på passagen som då ströks ur texten.
"Uttalandet var antisemitiskt", konstaterar Bratt och säger samtidigt att det inte finns någon förklaring som kan ursäkta misstaget.
Fi tänker annorlunda. Den ursprungliga intervjun med Javidi delades av partiledaren Gudrun Schyman på Facebook. Och Fi:s partistyrelse skriver i ett uttalande att den har fortsatt förtroende för Javidi.
Ett minst sagt udda agerande av ett parti som vill framstå som det mest antirasistiska av alla.
Gå till toppen