Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Ny åklagare ska säkra Madsens livstidsstraff

I september ska Peter Madsen åter ställas inför rätta, denna gång i Danmarks motsvarighet till hovrätten. Nu står det klart att uppgiften att försöka säkra ett livstidsstraff faller på Kristian Kirk, en hyllad med även kontroversiell åklagare.

Peter Madsen har överklagat livstidsdomen för mordet på Kim Wall. Arkivbild.Bild: Bax Lindhardt/Scanpix Dan
Den 25 april i år dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på Kim Wall, ett straff som den före detta ubåtskaptenen nu hoppas att kunna mildra.
I Østre Landsret överklagar han enbart strafflängden på sin livstidsdom, trots att hans försvarare Betina Hald är tydlig med att han fortfarande nekar till mordet.
I Danmark är åklagaren Kristian Kirk känd från fallet där en 17-årig flicka från den lilla orten Kundby dömdes till åtta års fängelse för terrorbrott.
Han var också en av åklagarna i ett uppmärksammat fall där flera medlemmar av motorcykelgänget Hells Angels sammanlagt dömdes till mer än 100 års fängelse, enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Han hade även huvudrollen i ett fall där flera soldater ändrade sina förklaringar, varpå deras premiärlöjtnant friades från grov pliktförsummelse i Afghanistan.
I en uppmärksammad intervju sade Kristian Kirk att han "nog inte hade belägg för att påstå att soldaterna hade ljugit i rätten, men att det var ytterst påfallande att de alla hade modifierat sina förklaringar till förmån för den tilltalade."
Enligt en artikel i tidningen Euroman möttes uttalandet med respekt från andra åklagare, medan det väckte stor ilska inom försvaret.
Att rättsfall med ett enda offer leder till livstidsstraff är ytterst ovanligt i Danmark, enligt Ritzau. Bara fjorton personer utöver Madsen har under de senaste tio åren dömts till livstids fängelse, varav enbart tre hade ett enda offer.
Gå till toppen