Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ordningsvakt förvarade 34 kilo amfetamin hemma

En ordningsvakt i Malmö har tidigare erkänt att han har haft amfetamin värt flera miljoner kronor i sin lägenhet. Nu åtalas han för grovt narkotikabrott, men hävdar att han tvingats att förvara knarket.

En del av de preparat polisen beslagtog i ordningsvaktens hem och förråd. Totalt har han förvarat dopingmedel motsvarande minst 628 362 enheter. Bild ur polisens förundersökning.Bild: Polisen
Knarkhärvan nystades upp av en slump i början av året. Polisen gjorde en husrannsakan i ett förråd, när de hörde någon rota runt i ett annat förråd runt hörnet.
Och där stod ordningsvakten. Han sade att lådorna han letade igenom innehöll vitaminer.
"Det där är inga vitaminer", svarade en av poliserna. Då låste mannen förrådet och började springa. Men polisen hann snart ikapp och kunde gripa honom.
I förrådet fanns stora mängder dopningspreparat, men i hemmet nära Nobeltorget låg det verkliga bytet för polisen: drygt 34 kilo amfetamin. Tillräckligt med knark för att göra över en kvarts miljon människor påverkade. Polisen hittade också en mindre mängd kokain i hemmet.
49-åringen har enligt Sydsvenskans uppgifter arbetat som ordningsvakt på minst en central krog i Malmö. Han fick ett formellt förordnade som ordningsvakt av polisen så sent som som i mars förra året.
På måndagen åtalades mannen. Bevisningen bygger på de beslag som polisen gjort i hans hem och förråd. Han har dessutom erkänt, men menar att han endast har förvarat dopningsmedlet och narkotikan. Och detta – åtminstone delvis – mot sin vilja.
Under mannens säng fann polisen misstänkt narkotika. Förutom den stora mängden dopingmedel beslagtog polisen 34 kilo amfetamin i hans lägenhet – bara det värt flera miljoner kronor. Bild ur polisens förundersökning.Bild: Polisen
Två unga män ska ha tagit kontakt med honom på en svartklubb förra sommaren. Inledningsvis gick han med på att förvara dopingpreparaten åt dem, sade han i förhör med polisen. Men därefter ska de upprepade gånger ha pressat honom att förvara ytterligare saker – till exempel 34 kilo narkotika – och placerat ut det utan hans vetskap.
– I allt väsentligt är detta saker som inte är hans. Han har gått med på att förvara dopningsmedlet, men amfetaminet var en fullständigt överraskning för honom. Det bara placerades där, säger ordningsvaktens advokat Bo Larsson.
– Han hamnade i ett läge som inte var helt lätthanterligt. Han har varit i ett tvångsliknande läge.
I förhör med polisen förklarade ordningsvakten varför han kände sig hotad: "Det vara bara deras sätt att svara liksom. Jag såg aldrig att de hade pistol eller så. Jag fick bara den känslan att de hade vapen på sig ibland. Jag vet inte, de svara på ett speciellt sätt och tittade på en på ett speciellt sätt."
Men åklagare Magnus Pettersson säger att det inte spelar någon roll:
– Den berättelsen som han lämnar, menar jag, innefattar ansvar för synnerligen grovt narkotikabrott och för grovt dopingbrott.
Brottet bedöms som grovt eftersom det anses vara en del av "en verksamhet som har bedrivits i större omfattning".
– Om man förvarar den stora mängden dopningsmedel och nästan 35 kilo amfetamin, krävs det naturligtvis en stor bakomliggande verksamhet för att kunna omsätta och distribuera det till missbrukare, säger Magnus Pettersson.
Gå till toppen