Annons

Annons

Annons

Sommarvädret

Vattenflaskor och bilar – brandfarorna du missar

Torkan gör att eldningsförbud gäller i hela Skåne, och de flesta vet att man inte ska använda engångsgrillar. Andra brandfaror kan vara lättare att missa. Här är vad du ska se upp med.

Text

En vattenfylld plastflaska i solen kan göra att det börjar brinna. Arkivbild.

Bild: Leif Å Andersson

Annons

1. Elda och grilla inte

I Skåne råder eldningsförbud sedan i slutet av maj. Sedan den 23 juli råder totalt eldningsförbud, vilket innebär att det endast är tillåtet ”att elda i trädgårdsgrillar på egen tomtmark”, skriver MSB på sin hemsida.

Även fyrverkerier omfattas av förbudet. Att bryta mot förbudet kan leda till böter.

Annons

2. Parkera inte bilen på gräs

Den extrema torkan gör att en liten gnista kan räcka för att det ska börja brinna, och det är inte bara eldning och grillning man ska se upp för.

När det är fint väder är det många som tar bilen ut i naturen för att svalka sig. Men om varma ytor på bilens undersida kommer för nära det torra gräset så kan det fatta eld.

– Katalysatorn sitter ju väldigt nära marken. Det är lätt att det tänder eld, och när det väl har hänt så går det fort, säger Björn Björkman, expert på brandskydd hos Brandskyddsföreningen.

Annons

3. Inga flaskor i solen

Det är också viktigt att inte lämna flaskor eller andra glasföremål efter sig. När solstrålar passerar genom bitar av en glasflaska kan nämligen solkatterna orsaka en brand. Även plastflaskor kan vara farliga.

– En vattenfylld plastflaska blir som ett förstoringsglas. Om den står olämpligt till, bredvid någonting brännbart, så kan det gå illa.

4. Fimpa i askkopp eller i vatten

Cigarettfimpar är en annan sak som man måste vara extra försiktig med under torkan.

– Man kanske trycker foten mot fimpen men slarvar. Ska man röka ute så ska man ha med sig en askkopp. Det kan vara en liten glasburk med lock eller en flaska – då smutsar man inte heller ner. Annars är det vatten som gäller.

5. Förbered dig innan du röjer

Andra aktiviteter som kan skapa gnistor är röjning med motorsågar och röjklingor, som kan komma i kontakt med stenar.

Annons

– Det gäller att ha med sig vatten eller en brandsläckare, helst bägge. Först använder man brandsläckaren och därefter vattnet, som går djupare ner, säger Björn Björkman.

Om det tar eld gäller det att agera snabbt, tillägger han. Efter fem till tio minuter kan branden ha blivit så stor att det tar ett dygn att släcka den.

– Om man ser att det börjar pyra i marken kan man försöka stampa ner den själv. Och man ska alltid meddela räddningstjänsten. När det är så här torrt kan elden krypa ner i marken, så faran behöver inte vara över.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan