Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Dalai lama kommer till Malmö för första gången

Fredspristagaren och det tibetanska folkets andlige ledare Dalai lama kommer till konserthuset Malmö Live i höst. Det blir första gången han besöker Malmö och han kommer att tala om hur vi kan skapa lyckligare och mer fredliga samhällen. På scenen får han musikaliskt sällskap av Lisa Ekdahl och Rickard Söderberg.

Dalai lama kommer till Malmö i höst – och får sällskap av Rickard Söderberg och Lisa Ekdahl.Bild: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Sören Vilks Rickard Dighammar
I år fyller den Lundabaserade biståndsorganisationen Individuell Människohjälp 80 år. Det firar de med att bjuda in det tibetanska folkets andlige ledare Dalai lama till Sverige.
Tenzin Gyatso är den fjortonde personen i ordningen som bär titeln Dalai lama och han belönades med Nobels fredspris 1989 för sitt fredsarbete. Hans senaste besökt i Sverige var i Lund 2011.
– Han har varit i Lund vid flera tillfällen. Han har en lång relation med IM och var nära vän med IM:s grundare Britta Holmström, säger Josefina Rovan, chef för marknad och kommunikation på IM.
Hur kom det sig att ni valde Malmö den här gången?
– Malmö är mångfaldens stad. Han har besökt Lund vid flera tidigare tillfällen så nu tänkte vi att det var dags för Malmö. Vi är en av få svenska biståndsorganisationer som har vårt säte i södra Sverige, på Fabriksgatan i Lund.
Dalai lama kommer att hålla anförandet ”The Art of Happiness and Peace” på Malmö Live den 12 september. Han kommer att besöka flera städer i Europa under hösten – men Malmö blir det enda stoppet i Sverige.
Efter anförandet kommer journalisten och programledaren Kattis Ahlström, som dessutom har ett förflutet som generalsekreterare för BRIS, att ställa frågor till Dalai lama.
Läs också Dalai lama i Lund
Josefina Rovan betonar att det inte är Tibetfrågan som kommer att stå i centrum för anförandet. Istället handlar det om hur man bygger fredliga samhällen, med utgångspunkt i IM:s prisbelönta initiativ ”Humanium Metal”.
– Det handlar om att vi smälter ner illegala vapen och hjälper till att skapa fredliga samhällen. Dessutom jobbar vi mycket med integration – så det är högaktuella frågor som står i fokus, säger hon.
Lisa Ekdahl och operasångare Rickard Söderberg står för musiken under dagen.
Biljetterna till ”Dalai lama - The Art of Happiness and Peace” släpptes på morgonen tisdag den 24 juli.
Gå till toppen