Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hundraårig kvinna lämnades osäkrad efter ingrepp – föll och krossade ansiktet

Den hundraåriga kvinnan hade fått handleden gipsad då hon föll från den osäkrade båren. Nu Lex Maria-anmäls Region Skåne, ett halvår efter att olyckan skedde.

Händelsen inträffade i december 2017 men Lex Maria-anmäls över ett halvår senare.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Kvinnan i hundraårsåldern hade hade fått sin handled gipsad efter en fraktur. Efter ingreppet lämnades hon ensam i rummet liggandes på en brits utan ”grindar” på sidorna.
Kvinnan föll till marken och ådrog sig både en hjärnblödning och en fraktur i ansiktet. Hon avled senare.
Var det på grund av olyckan som kvinnan dog?
– Vissa saker måste få med hänsyn till patientsekretessen vara mellan mig och familjen, jag vill inte gå in och kommentera det här enskilda ärendet, säger Oskar Hammar verksamhetschef på akutsjukvård internmedicin.
Skånes universitetssjukhus, Sus, hävdar att man nu vidtar åtgärder för att patienter ska flyttas över till säkrare britsar. Samtidigt anmäler man också händelsen, ett halvår senare.
Varför tog det så lång tid att anmäla den här händelsen?
– Vi ville göra ett noggrant arbete där vi belyste alla delar av situationen, så det här inte ska ske igen.
Vad är det som ni har lärt er av det här?
– Vi ska bland annat bli bättre på att använda rätt sorts britsar, speciellt när vi gipsar. Men det handlar också om att ha rätt belysning och har vi med äldre att göra kan det finnas en poäng att vidta åtgärder för att de inte ska bli förvirrade, säger Oskar Hammar verksamhetschef på akutsjukvård internmedicin.
Gå till toppen