Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jonas Hassen Khemiri och Leïla Slimani till Författarscenen i höst

Danska Naja Marie Aidt, mexikanska Valeria Luiselli och Augustprisbelönade Jonas Hassen Khemiri. Det är några av namnen som är klara för Författarscenen på Malmö stadsbibliotek i höst. Dessutom står det klart att fransk-marockanska Leïla Slimani, som tvingades ställa in sitt Malmöbesök i våras, kommer till stadsbiblioteket den 7 november istället.

Jonas Hassen Khemiri.Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
– Vi är väldigt glada över blandningen av författarskap. Det är roligt att många av dem rör sig mellan genrer och ifrågasätter gränsen mellan verklighet och fiktion, säger Författarscenens producent Per Bergström.
Totalt finns sex olika länder representerade i höstens program som har premiär den 4 september. Då gästas Malmö stadsbibliotek av de hyllade författarna Valeria Luiselli från Mexiko och Naja Marie Aidt från Danmark. De möts i ett samtal med författaren och kritikern Jenny Tunedal.
Naja Marie Aidt är aktuell med ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” och Valeria Luiselli med ”De tyngdlösa”.
– Luiselli och Aidt är en rolig kombo. De känner varandra från New York. Naja bor i Brooklyn och Valeria i Bronx och nu kommer de till Malmö tillsammans, säger Per Bergström.
Läs också Sorgen i sin råaste form
Dessutom kommer den fransk-marockanska författaren Leïla Slimani till Stadsbiblioteket i november för ett samtal med Astrid Trotzig. Leïla Slimani har under våren väckt stor uppmärksamhet med spänningsromanen ”Vaggvisor” och i höst är hon aktuell med reportageboken ”Sex och lögner”.
– Leïla Slimani skulle egentligen komma i våras men hon fick ställa in eftersom att hennes mamma sjuk. Det ska bli väldigt kul att hon kommer hit nu. I höst kommer dessutom ”Sex och lögner” på svenska. I den reser hon tillbaka till Marocko, där hon har växt upp, för att prata med kvinnor om deras möjligheter, säger Per Bergström.
Läs också Sylvass klassanalys som psykologisk spänningsroman
Höstens program avslutas med ett besök av Augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemiri den 21 november. I augusti kommer hans femte roman ”Pappaklausulen”. Den är utgångspunkten för hans samtal med Ida Linde på stadsbiblioteket i november – men hela hans författarskap kommer att beröras, enligt Per Bergström.
– Jonas Hassen Khemiri är kanske den i höstens program som är mest välläst och som flest av våra besökare har en relation till. Många har läst någon av hans böcker och på biblioteket möts vi av enormt många som är oerhört dedikerade och läser allt han skriver. Han är en otrolig figur i svensk samtidslitteratur, säger han.
Läs också Far och son Donner ger ut bok
I höstprogrammet syns även Sigrid Rausing, aktuell med ”Malström”, brittiska Tessa Hadley och finske Rafael Donner, som debuterade förra året och i höst är aktuell med en bok som han skrivit tillsammans med sin far Jörn Donner.
– Många av författarna är mycket uppburna namn i sina hemländer och vi ser fram emot att introducera dem för Malmöborna, säger Per Bergström.

Här är programmet för höstens Författarscen:

• 4 september: Naja Marie Aidt & Valeria Luiselli i samtal med Jenny Tunedal.
• 9 oktober: Rafael Donner i samtal med Johanna Koljonen.
• 15 oktober: Sigrid Rausing i samtal med Per Svensson.
• 25 oktober: Tessa Hadley i samtal med Yukiko Duke.
• 7 november: Leïla Slimani i samtal med Astrid Trotzig.
• 21 november: Jonas Hassen Khemiri i samtal med Ida Linde.
Gå till toppen