Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Mycket står på spel när Juncker gästar Washington.

Jean-Claude Juncker och Donald Trump vid G 20 i Hamburg för drygt ett år sedan.Bild: Markus Schreiber
Oddsen talar inte för att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och handelskommissionär Cecilia Malmström får ett varmt välkomnande när de på onsdagen tas emot i Washington.
Möjligen blir det hett om öronen.
För den amerikanske presidenten Donald Trump är USA omgivet av fiender. Inte ens Amerikas traditionella vänner och allierade är att lita på. Enligt denna lätt paranoida världsbild är alla ute efter att utnyttja ett alltför godtroget och välvilligt USA – inte minst ekonomiskt.
De andra medlemmarna i försvarsalliansen Nato betraktar Trump som föga mer än fripassagerare, ovilliga att bära sin beskärda del av den gemensamma försvarsbördan.
Kina är självklart fientligt. EU är en "foe", en fiende, slog Trump fast under sin europeiska virvelvindsturné nyligen. Ryssland är nog också fientligt – fast det senare verkar bero på Trumps dagsform.
Trump är inte nyansernas eller diplomatins mästare, för att uttrycka det försiktigt.
Trots att Trump nu sorterat in den europeiska unionen i facket "USA:s motståndare", tillsammans med världens två mäktigaste totalitära stater, bör EU försöka vårda relationen med USA och bevara mesta möjliga av de traditionellt sett goda förbindelserna över Atlanten.
Det finns ingen anledning att vika sig för Trump men det finns heller inga skäl att sänka sig till den amerikanske presidentens sluggernivå.
Axeln EU-USA har varit och ska vara en garant för säkerhet, stabilitet, demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Och förr eller senare kommer Vita huset att befolkas av en annan och rimligtvis rationellare administration.
Den fria rörligheten på EU:s inre marknad har medfört ökad handel och mer av gränsöverskridande investeringar, större utbud av varor och tjänster, stordriftsfördelar, rörligare arbetskraft och därmed ökad konkurrenskraft för europeiska företag.
När denna inre marknad fungerar väl skapas förutsättningar för ökad tillväxt, sysselsättning och välfärd.
På global nivå är det mer komplext men även här bidrar friare handel och ökad rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital till tillväxt och välstånd. Globaliseringen är inte utan skuggsidor. Den skapar inte bara vinnare utan även förlorare, men den har de senaste decennierna lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom.
Detta sätt att tänka, att alla kan vinna på samarbete, tycks helt främmande för Trump. För Trump är världen ett nollsummespel; den enes vinst är den andres förlust och USA tänker inte hamna på den förlorande sidan.
"Han anser inte att en vinn-vinn-situation är möjlig", som Cecilia Malmström konstaterat.
Det är mycket som står på spel och mycket som kan gå fel vid mötet i Washington.
Den 1 juni införde USA, med hänvisning till landets nationella säkerhetsintressen, tullar på stål och aluminium från EU samt från grannländerna Kanada och Mexiko. EU har svarat med en 25-procentig tull på amerikanska varor. Det handlar bland annat om majs, juice, jeans, bourbon, jordnötssmör och motorcyklar.
Amerikanska bilar påförs i dagsläget en tull på 10 procent av EU. USA har en tull på 2,5 procent på europeiska bilar och 25 procent på små lastbilar.
Trump har hotat att trappa upp konflikten genom att höja tarifferna för bilar och bildelar tillverkade inom EU till 25 procent rakt över. Enligt Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier skulle sådana tullar för tyskt vidkommande slå nästan tio gånger hårdare än tullarna på stål och aluminium.
Trump gillar att bygga murar som han arrogant hävdar att andra ska tvingas betala.
Men de murar mot handel han nu vill smälla upp runt USA kan komma att stå amerikanska konsumenter dyrt, Trumps väljarbas inkluderad.
Och inte bara det. I värsta fall kan ett handelskrig bryta ut som leder till att tillväxten i världsekonomin minskar, och det skapar verkligen inga vinnare. Inte någonstans.
Gå till toppen